400 meter häck-löparen har slaktat sina personliga rekord de senaste säsongerna. 2016 gick han ned på 51,73 sekunder men under sommaren 2017 kapades tiderna gång på gång – och det rejält. I säsongspremiären var han redan nere på 51,20 sekunder och när säsongen summerades kunde han blicka tillbaka på att ha sprungit på 50,05 vid JEM i Polen. Men allt det där är historia. När Andersson och övriga i Upsala IF åker till Karlstad till helgen för lag-SM-kval inleder de senaste två årens svenska mästare säsongen som ska ge ännu mer.

– Förra året satte jag ju pers i mitt första lopp och det känns ännu bättre nu. Då hade jag ju inte kunnat träna som jag ville under vintern eftersom jag varit skadad (diskbråck), säger 22-åringen.

Kvalgränsen till EM i Berlin, som avgörs i början av augusti, är satt till 50,70. Andersson är alltså redan inkvalad men för att bli uttagen så behöver han nog göra fler lopp under den tiden. Det kan komma redan i helgen tror han.

– Kroppen känns så bra att jag ska kunna springa under det.

Den gångna vintern har han kunnat träna precis som han har velat utan att skador stört. Och då det inte går att ha någon tävlingssäsong inomhus som 400 meter häck-löpare har träningen helt legat i fokus. Runt jul och nyår var han i en månad i Sydafrika, bland annat för att kunna ägna sig åt höghöjdsträning.

– Jag körde mycket med en 800-meterslöpare där och fick mycket aerob träning. Nu känner jag mig mycket starkare i min sprintuthållighet.

– Jag hade min bästa säsong någonsin förra sommaren och vi har behållit samma typ av recept i träningen plus att det blivit lite bättre på vissa saker som teknikmässigt.

Sedan förra säsongen har Uppsala och UIF fått en ny utomhusarena i Gränby att träna på. Andersson har hunnit träna där ett antal veckor nu och gillar verkligen sin nya träningsanläggning. Inte minst underlaget.

– Det är riktigt schyssta banor att springa långhäck på, säger han och säger att de inte är för hårda och inte för ”svampiga”.

Men att träna en sak, att tävla en annan. Nu längtar han efter att startpistolens skott ska ljuda i Karlstad.

– Det spritter verkligen i benen och jag vill gå ut och visa hur fort jag kan springa.

Som redan nämnts har han tränat för att kunna ta sig till Tyskland och Berlin – och där prestera. Målet är att gå till final.

– Vi kom fram till att för det har det krävts 49,20 i snitt under de fem senaste EM:n. Det är där någonstans jag måste springa.

Går säsongen som Isak Andersson vill kommer han att sluta denna säsong med en tid på 49 sekunder blankt.

Förutom det självklara målet EM är säsongsplaneringen lite flytande men Bauhausgalan i juni är ett givet delmål. Dit kommer också klubbkamraten och världsstjärnan Armand Duplantis. Duplantis, som bor i USA, är inte ”hemma” i Sverige särskilt ofta.

– Men efter den blir han hemma tills vi åker till Berlin, säger Andersson.

Ni hör ju. För häcklöparen är Europamästerskapet en självklarhet. Och han är lika säker på att Upsala IF ska kvala in till SM-finalen.

– Jag är helt säker på att vi kommer kliva upp dit igen, säger han.