Far och son Svensson från Örnsköldsvik fortsätter att dominera svensk isracing. 2016 vann Stefan Svensson, 58, före sonen Nicklas Svensson, 26. Resultatet efter söndagens tävlingar i Hallstavik blev det omvända.

Och det var aldrig något snack. Duon var poängbäst efter grundomgångarna och klart och tydligt säkerheterna själva i finalheatet.

– Det rullade på smärtfritt genom tävlingen, det var inget strul någonstans. Jag fick välja huva först inför finalen och valde rött och lyckades ta starten och åkte bara på samma tempo. Det var ingen dramatik, säger Nicklas Svensson efter karriärens första individuella SM-guld.

Artikelbild

| Isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik

Pappa Stefan Svensson, som vunnit sju SM-guld i karriären, klev gladeligen ned ett kliv på prispallen.

– Det här är otroligt roligt. Nu fick man kliva ned från SM-guldet från i fjol och att Nicklas fick bärga det i stället för mig känns inte så betungande. Jag har aldrig varit så glad över ett SM-silver någon gång, säger Stefan Svensson.

Han sprudlade av glädje och stolthet – och har hemligheten bakom succén.

– Vi har bra förutsättningar hemma i Ö-vik. Vi har en fin anläggning där vi kan träna och nu när vi har Ove Ledström och Martin Haarahiltunen i laget tillsammans med mig och Nicklas är ju träningarna vara på ganska hög nivå. Vi får hård matchning mot varandra, säger Stefan Svensson.

Artikelbild

| Isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik. Per-Olov "Posa" Serenius och Ove Ledström.

58-åringen gladdes också åt det faktum att tre ”färska” namn tog plats i sista chansen-heatet i spelet om en finalplats. Bland dem fanns Rospiggarnas duo Jonas Andersson och Andreas Westlund, som tävlat för SMK Gävle i årets isracingserie.

Westlund själv var nöjd, trots att han aldrig kunde hota Daniel Henderson om en finalbiljett.

Artikelbild

| Isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik. Per-Olov "Posa" Serenius och Ove Ledström.

– Jag kände mig inte riktigt nöjd med åkningen. Starterna var bra och poängmässigt måste jag vara nöjd. Att köra in nio poäng i en SM-final och ta sig vidare till ett sista chansen-heat måste jag vara nöjd med, det är ju första året jag kör, säger Andreas Westlund.

Stefan Svensson hyllade dem efteråt:

Artikelbild

| Isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik. Erik Stenlund och Per-Olov "Posa" Serenius hyllades.

– De killarna kommer säkert att komma upp till den högsta nivån inom kort. Det ser väldigt ljust ut för svensk isracing, så jag kan med gott samvete gå i pension snart, säger Stefan Svensson som inte vill precisera ordet snart.

– Nä, jag lovar ingenting.

Artikelbild

| Isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik. Ove Ledström.

De första heaten i grundomgången gav en vink om att isracing-SM-finalen på HZ Bygg Arena i Hallstavik skulle bli något extra. Alla slog alla, de topptippade förare tappade poäng och de 3 123 personerna fick framför allt se Martin Haarahiltunen kasta omkull alla förhandstips genom att med fart och fläkt ta en av de tre direktplatserna till finalheatet, bredvid Nicklas och Stefan Svensson.

Förhandsfavoriten Ove Ledström öppnade bra, men tvingades kasta in handduken på grund av skada.

Artikelbild

| Erik Stenlund. Kan det vara ett lagledarnamn för Rospiggarna?

– Jag tappade poäng mot Ove Ledström som skakade sig när han körde om mig. Jag mår lite dåligt av det, att han inte fick chansen att vara med och kriga om pallplatserna, säger Nicklas Svensson.