Vid varje misslyckat slag tittar han surt på sitt racket och undrar vad som gick fel. De flesta slagen går rätt men det är de som inte gör det som får mest uppmärksamhet.

Träningen börjar lida mot sitt slut i badmintonhallen för Henri Hurskainen och de andra i Fyrisfjäderns elitlag.

– Knät känns allt bättre och det här var ett av de bättre passen jag haft den senaste tiden. Jag har fortfarande kvar lite smärta i knät och behöver mer tid för att bygga upp det men det blir sakteliga bättre, säger Henri Hurskainen.

Artikelbild

| Henri Hurskainen hoppas ta sig tillbaka till topp 100 på världsrankingen.

Han är på väg tillbaka efter den korsbandsskada som höll honom borta hela förra säsongen. Henri hade då bestämt sig för att satsa mot sitt tredje OS när han fastnade med benet i banan.

I slutet av maj och början av juni spelade han sina första turneringar på nästan ett år, en i Lettland och en i Litauen, men det var främst för att få poäng i världsrankingen.

– Jag visste att jag inte skulle kunna prestera på någon högre nivå utan deltog av taktiska skäl eftersom jag hade tappat alla mina poäng annars. Men efter de turneringarna har jag kunnat träna på och prestera allt bättre på träningar och det ger en positiv känsla, säger Henri Hurskainen.

Under sommaren tränade han uppbyggnad och den ”riktiga” comebacken sker under hösten och vintern. Då väntar först en tävling i Ukraina och sedan andra turneringar med fokus på att kunna spela så många matcher som möjligt för att komma in i tempot och rytmen igen. Samtidigt som han håller koll på hur kroppen svarar på det hårdare matchandet.

Artikelbild

| Förra säsongen var Henri Hurskainen en del av Fyrisfjäderns ledarteam som tränare, nu är han lagledare.

– Det är skönt att den tyngre träningen börjar försvinna och det blir lite mer speed och tempo för att komma in i matchspelandet. Det är annorlunda att spela igen när man varit borta i nästan ett år, men det ska bli kul att komma igång och börja tävla igen, säger Henri Hurskainen.

I stället för spel på planen blev Henri i fjol en del av Fyrisfjäderns ledarteam tillsammans med dåvarande huvudtränaren Peter Kapetz, och Henri Hurskainen var även tränare på Eurocenter i Uppsala. Den erfarenhet han tar med sig och tankar finns på att bli tränare efter sin egen aktiva karriär.

– Det var kul att få prova på att vara tränare och dela med mig av det jag själv upplevt till yngre spelare. Jag har spelat badminton ganska länge så förhoppningsvis har jag lite kunskap om träning och att spela matcher som kan hjälpa andra, säger Henri Hurskainen.

Den kommande säsongen fungerar han som lagledare i Fyrisfjädern, i det team som numera leds av nye huvudtränaren Rune Svenningsen.

– Jag ska vara lite ansvarig för att allt fungerar som det ska, ha hand om laguttagningar och lite annat. Det är kul att testa andra uppgifter. Jag älskar badminton så mycket och vill vara kvar inom sporten efter min aktiva karriär, säger Henri Hurskainen.

Under hösten ska den nya rollen i klubblaget kombineras med en individuell comeback på planen och en ny satsning mot toppen.

– Det är mycket som händer i höst och det ska bli spännande och lärorikt. För egen del är det viktigast att jag håller mig skadefri och mitt mål är att ta mig tillbaka till topp 100 i världen. Det gäller att hitta balansen med träning och matcher och om jag gör det så kommer förhoppningsvis resultaten, säger Henri Hurskainen.

Samtidigt jagar Fyrisfjädern som lag revansch för förra säsongens finalförlust mot Täby. SM-guldet ska hem igen.

– Vi har en stor och spännande trupp med några mer erfarna spelare och andra yngre spelare som är på väg uppåt. Samtidigt har flera andra lag förstärkt och ser starka ut. Det blir nog en tuffare serie än vanligt men vårt mål är alltid att vinna guld och vi ska göra allt för att lyckas med det, säger Henri Hurskainen.