Rospiggarna hade ledningen med tolv poäng efter första matchen - och efter två körda heat var den totala ledningen 16 poäng. Men sedan klappade hemmalaget igenom fullständigt. Smederna åt sig i fatt, och hade kvitterat totalt när tio heat var körda. Det definitiva avgörande kom i heat 14 när Niels-Kristian Iversen och Michael Jepsen Jensen körde in 5-1 för Smederna - och tog laget till final.

Rospiggarnas lagledare och sportchef Mikael Teurnberg hade hoppats avsluta sin era i Rospiggarna med ytterligare ett guld. Nu blev det "sista kvällen med gänget" istället.

– Jag är mest bara besviken och tom just nu. Det känns jävligt jobbigt. Vi hade ett jätteläge, men tappade och var ju inte bättre än så här visade det sig. Men det har varit lite vår grej att vi kanske är lite för ojämna i bland i år. När allt stämmer kanske vi är Sveriges bästa lag. Jag menar Lambert körde inte som han brukar, Thorssell var inte i närheten av att ta poäng och Jonsson tog ingen heatseger på hemmaplan. Men det är bara att lyfta på hatten för Smederna, säger Mikael Teurnberg.

Artikelbild

Teurnberg lämnar nu klubben efter nio år som lagledare och sportchef. En konstig känsla medger han.

– Ja, nu är det slut...det känns knepigt måste jag säga. När nästa säsong drar igång står jag inte här som lagledare. Men samtidigt, jag är inte avsatt utan har tagit beslutet själv. Jag tycker ändå att man faller med flaggan i topp, även om det hade varit kul att avsluta med ett guld, säger han.

Rospiggarna ledde alltså med 16 poäng totalt när två heat var körda i Hallstavik. Sedan gjorde Smederna det som nog ingen trodde var möjligt. Visserligen vände Eskilstunaklubben fjolårets final mot Vetlanda på ett liknande sätt - men då var det åtta poäng som skiljde.

– Vi gör en ruggig match. Det är helt sjukt alltså. Jag är oerhört stolt över grabbarna. Man såg direkt när vi drog till med första poängöverläget att de gick igång direkt. Jag behövde inte göra så mycket, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson som nu får köra final mot Dackarna, med start i Målilla nästa tisdag.

Artikelbild

| Rospiggarna är ute ur slutspelet. Andreas Jonsson (röd) och Jacob Thorssell (blå) jagar Michael Jepsen Jensen (gul), Niels-Kristian Iversen (vit). Men förgäves.

En liten avgörande sekvens för matchen kom i det femte heatet när Max Fricke blev uteslututen. Något som överraskade många.

– Det var kontakt där. Jag blev jätteöverraskad när jag kom in i depån och såg att jag var utesluten. Visst, till slut kan man säga att vi förlorade matchen där, men det var också många i laget som hade det tufft i kväll, säger Rospiggarnas Max Fricke, som dock meddelar att han gärna kör kvar i Rospiggarna nästa säsong.