Det regnade under större delen av sena eftermiddagen i Eskilstuna. Matchen försenades kraftigt och började inte förrän vid niotiden.

Banan var dock överraskande bra.

– Det är klart att 12 poängs seger är ett bra resultat, men jag tar inte ut något i förskott, den här matchen lever än. Det är bara halva tävlingen som har körts, säger Rospiggarnas lagkapten Andreas Jonsson.

Artikelbild

| Jason Doyle (t v) och Max Fricke i depån när de tittar på ett av heaten.

Rospiggarna inledde oerhört bra. Man brukar säga att regn och därmed en "omgjord" bana gynnar bortalaget, men om så var fallet ska vi låta vara osagt. Det var i alla fall kanonstarter av gästande Rospiggarna.

– Mycket, säger Andreas Jonsson när UNT frågar om "den nya banan" efter regnet gynnade Rospiggarna.

– Banan var säkert inte alls som dom (Smederna) är vana vid och tänkt sig och det gynnade oss, förklarar Jonsson.

Redan i det första heatet gjorde Jason Doyle processen kort med GP-åkaren och Sverigeettan Fredrik Lindgren. Han tog starten och seglade sedan ifrån rejält. Samtidigt hade Max Fricke en kamp med Michelsen, och han var faktiskt förbi ett tag men petades ner till fjärde innan det var över.

Artikelbild

| Gleb Chugunov.

Inledningen lovade dock gott för Rospiggarna.

– Kul att köra? Nej, inte alls, det är det aldrig. Men det är alltid lika skönt efteråt, säger Andreas Jonsson med ett gott skratt samtidigt som han samtalar med Tero Aarnio, Jacob Thorssell och Max Fricke.

Artikelbild

| Banan vid femtiden.

I reservheatet (andra heatet) visade unge ryssen GlebChugunov vad han går för. Enkel heatseger, och då ska man veta att han hade formstarke Pontus Aspgren emot sig. Även Tero Aarnio hade en kalasstart – han brukar komma iväg snabbt den "gamle" finländaren.

Rospiggarna hade en femetta på gång när Aspgren tog sig tufft förbi Aarnio, som tappade allt och blev sist.

Det stod 9–9 efter tre heat sedan Andreas Jonsson vunnit sitt första heat, och redan nu kunde man konstatera att Rospiggarna skulle göra en bra match.

– Det kändes riktigt bra på banan, men sedan gjorde jag bort mig och ändrade inställningarna, säger Jonsson.

Robert Lambert tillsammans med Aarnio hade en femetta på gång i det fjärde heatet när Niels-Kristian Iversen pressade sig förbi finländaren och räddade två poäng till Smederna.

Lagen följdes i stort sett åt fram till det nionde heatet, när Rospiggarna gjorde en femetta, dock med tur. Här ledde Iversen före Doyle och var på väg mot en säker heatseger när han hasade omkull.

Rospiggarna gick därmed fram till 30–24 – ett mycket bra resultat på bortaplan efter mer än halva tävlingen.

Fredrik Lindgren var den som höll Smederna kvar i matchen så långt. Han tog sin andra heatseger (tvåa i sitt första) i det tionde heatet när Smederna reducerade till 32–28.

Smederna var på väg att närma sig rejält i det 13:e heatet när Iversen i par med Lindgren hade en femetta på gång, men Robert Lambert jobbade hårt i fyra varv och passerade dansken på mållinjen.

41–37 till Rospiggarna när det återstod två heat. Då kom hemmaraset.

Rospiggarna åkte ut och gjorde 10–2 på de två sista heaten. Och inte ska man väl kunna tappa en 12-poängsledning i Hallsta på tisdag?

– Vi kan inte slappna det minsta. Den här matchen är inte alls klar. Visst är det ett bra resultat, men ingenting är givet, säger Andreas Jonsson och får medhåll av Jacob Thorssell.

Giganten i Rospiggarna var Jason Doyle som inte tappade en enda pinne. Han dock lite flyt när han tog sin trea i det nionde heatet, när Niels-Kristian Iversen hasade omkull i ganska klar ledning.

Unge ryssen GlevChugunov inledde med en trepoängare, men sedan blev det noll efter att ha haft problem med maskinerna.

Det var egentligen ingen förare som föll ur ramen i Rospiggarna. Tero Aarnio hade enormt bra starter och hans två poäng betyder mer än vad man kan tro.

Vi ska påminna om att Vetlanda vann den första SM-finalen med ganska klart i fjol, mot just Smederna i Eskilstuna. Sedan vände Eskilstunalaget på steken när man möttes i Vetlanda.

Kan Smederna krossa Vetlanda på bortaplan så kan man vinna i Hallstavik med mer än 12 poäng.

Returen körs på HZ Bygg Arena på tisdag.