Storvretas Alexander Rudd är inte hundraprocentig när det gäller straffar den här säsongen, men inte långtifrån. I kvartsfinalen satte han sin andra på två försök i landslagströjan. I superligan har han satt åtta av nio. Bra siffror.

Men hittills i VM har han alltså bara slagit en av tre. Till den första, mot Norge, finns det en förklaring: Rudd satt då utvisad. Därför tog Jonas Adriansson hand om den straffen.

Mot Lettland i mäktiga O2 Arena i Prag fick Sverige två straffar och den andra fick Alexander Galante Carlström chansen på – men missade.

Artikelbild

| Många svenska fans anslöt till Prag under fredagen för att stötta Sverige i kvartsfinalen.

– Utifrån att det kan bli en straffläggning så kan det vara bra att det är några olika som kan lägga, säger Rudd.

Har ni det klart för er vilka som ska slå i så fall?

– Ja, det har vi men det kommer jag inte att säga. Jag är en i alla fall.

Att just straffar kan bli viktiga vet Sverige. För två år sedan förlorade man finalen mot Finland på just straffar.

Kvartsfinalen mot Lettland blev inget test för det svenska laget. När Rudd slog in sin straff i mål efter 4.05 av den första perioden betydde det redan 3–0. Rasmus Enström hade öppnat det svenska målskyttet redan efter 23 sekunder.

– De gjorde en bra match mot Tjeckien (som Lettland vann i gruppspelet) så vi sa att vi skulle komma ut och döda matchen tidigt, säger Rudd.

Och så blev det. Så nu kan blågult blicka fram emot att möta Schweiz i lördagens semifinal. En match som förväntas bli betydligt tuffare än vad Sverige ställts inför i sina tre sista matcher i turneringen. Detta trots att Schweiz först vann kvartsfinalen mot Norge efter förlängning.

– Det betyder ingenting i en semifinal. Nu är det en ny match och de är underdog mot oss. Det blir en helt annan mental inställning för dem, säger Rudd som går händelserna i förväg.

Han vet att det blir svenskt VM-guld på söndag. Som när han med i VM senast, 2014.

– Jag har aldrig förlorat en final. Jag har fyra SM-guld och två VM-guld.

Bra statistik det med.

Men Sverige har trots allt bara vunnit två av de senaste VM-gulden.

– Men nu är jag med så det är lugnt, säger Rudd.