Alla känner till historiken mellan Storvreta och Falun. Något av lagen har vunnit SM-guld de senaste nio (!) säsongerna och så sent som i april tog Storvreta sitt femte SM-guld genom att just besegra Falun i finalen. Under fredagskvällen stundar säsongens första mästarmöte i Falun.

– Det är superviktigt. Jag skulle säga att det är vår viktigaste bortamatch på säsongen, särskilt eftersom vi möttes i finalen i fjol. Alla känner till rivaliteten mellan oss och det är extra speciellt för mig också eftersom jag spelade där innan, säger Storvretastjärnan Alexander Rudd.

Vad betyder det att vinna de här matcherna under grundserien när slutspelet vankas i vår?

– Det ger framför allt självförtroende till laget, att man är på rätt väg någonstans. I slutspelet är det nya matcher, men det är så klart bättre att kliva in med att ha vunnit de här matcherna än förlora. Det ger ett litet mentalt övertag, säger Rudd.

Storvreta kommer från seger i söndagens derby mot Sirius med 8–4. Även om det räknas som en stormatch så är matcherna mot Falun av en annan dignitet enligt Rudd.

– Det är det. Falun är närmare oss än vad Sirius är kvalitetsmässigt i truppen, vi är så pass mycket bättre än Sirius även om ett derby alltid har en tendens att bli jämnt av någon anledning. Det här är mer allvar, säger Rudd.

Det var ett tag sedan du lämnade Falun nu, hur är dina personliga känslor?

– Själva bråket sitter inte i, men jag har varit med och vunnit med Falun och känner till både föreningen och staden. Det är inga konstigheter mer än att det är speciellt, säger Rudd.

Falun–Storvreta, Jalas Arena 19.15, UNT tippar: 5–5