UNT kunde under tisdagseftermiddagen avslöja att Alexander Rudd åkt fast för rattfylleri och under fem dagar hemlighållit det för Storvreta IBK.

Nu agerar klubben och stänger av sin stjärna från all typ av innebandyträning och seriespel – samtidigt som har satt igång ett stöd- och åtgärdsprogram för sin stjärnspelare.

Storvretas klubbchef Kim Knudsen:

Artikelbild

| Klubbchef. Kim Knudsen är fortfarande chockad över det fakum att laget stjärna har åkt fast för rattfylla.

– Jag var uppriktigt chockad och skakad när ni (UNT) kom med de här uppgifterna. När sådant här händer är det i grunden inget man är beredd på. Det är ju inte sådant här man går runt och tänker på i vardagen i en elitidrottsförening, säger Kim Knudsen, som ansåg att det var viktigt att agera snabbt.

– Det är en omskakande upplevelse, men vi kan inte låta det här ligga. Jag har redan tagit kontakt med professionell hjälp utifrån och vi håller på att fylla åtgärdsprogrammet med innehåll. Det kommer att vara en tydlig kravspec på Alexander Rudd, säger Kim Knudsen.

Det var i torsdags, vid tiotiden på förmiddagen, som Rudd åkte fast i en poliskontroll på butiksparkeringen i Stenhagen. Rudd hade mer än dubbelt så hög promillehalt alkohol (0,44) mot vad som är tillåtet.

– Vi har haft ett kort möte med Alexander under onsdagen och i det samtal jag, Stefan Forsman och Hannes Öhman hade ställde vi en del kontrollfrågor till Alexander som självklart är knäckt och förstår innebörden av det han har gjort. Han framförde också en ursäkt, berättar Kim Knudsen.

Ställde ni frågan till Alexander Rudd om han har alkoholproblem?

– Ja, det har jag gjort och han svarade nej på den frågan.

En direkt konsekvens av Rudd rattfylleri är att det kan handla om ett kontraktsbrott i Storvreta IBK.

Riskerar Alexander Rudd att få sparken från Storvreta IBK?

– Det är inte en fråga som har diskuterats i nuläget. I första hand handlar det genomföra det stöd- och åtgärdsprogram som vi har beslutat om och under den här processen visar det sig vart vi hamnar någonstans, säger Kim Knudsen.

– Vi får i första hand ta hand om människan Alexander Rudd. Jag frångår inte det. Det finns säkert folk som tycker att vi ska ta i med hårdhandskarna, men vad är det? Vad leder det till? Jag tycker det är viktigt att man har ett medmänskligt perspektiv.

Kim Knudsen är fortfarande besviken att han fick vetskap om Alexander Rudds rattfylleri via UNT, och inte av huvudpersonen själv.

– Det enda sättet att komma vidare är att tala om för din chef att det har hänt, säger Kim Knudsen.

Inte heller någon lagkamrat eller någon annan i ledningen hade underrättats av Alexander Rudd. Storvretastjärnan beskrivs som något av en ensamvarg, en bild som bekräftas av Kim Knudsen.

– Han är en ensamvarg och en person som ibland gör tvärtemot och hittar på egna lösningar på saker. Stefan Forsman har beskrivit honom som en konstnärlig typ, att du aldrig riktigt kan veta vad han hittar på och det är hans stora passionskraft. Det är därför han har blivit ett så kolossalt stort namn också, säger Kim Knudsen.

Kunde ni som förening ha gjort mer?

– Det finns naturligtvis en gräns hur mycket vi kan lägga oss i våra innebandyspelares privatliv utanför innebandyplanen. Men med facit i hand måste vi någonstans jobba med perspektivet, att vi måste säkerställa att man har någon att anförtro sig till i föreningen, säger Kim Knudsen.

Fotnot: UNT har sökt Alexander Rudd för ytterligare kommentarer, men utan framgång