Rutegård: Bra moral – men dyra misstag

Insatsen borta mot IFK Göteborg var ännu ett besked om att Sirius verkligen tänker – och kan – säkra nytt kontrakt i ett tidigt skede den här gången. Två taffliga ingripanden kostade dem dyrt.

Foto: TT

Fotboll2019-09-21 21:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter 1–1 borta mot Elfsborg och 2­–0 hemma mot Falkenberg – där Sirius bröt en nio matcher lång segertorka – åkte Sirius till Gamla Ullevi med känslan av en Petter Hansson-effekt. 

Målet var förstås att försöka skaka IFK Göteborg, som knappt hunnit skaka av sig 6–2-förlusten mot Hammarby, och göra det med sitt pånyttfödda, kollektiva försvarsspel.

Då small det direkt med individuellt taffliga ingripanden. 

Sirius elände började med att Kebba Ceesay tappade markeringen på Lasse Vibe som serverades bollen av Victor Wernerssons känsliga fötter.

Det fortsatte när Niklas Busch Thor tog för mycket tid på sig i eget straffområde och skänkte Göteborg en hörna. I efterdyningarna av densamma serverade Tobias Sana sin lagkamrat Robin Söder som styrde in sitt tolfte mål för säsongen. 

Christer Gustafsson, förstås, hotade Ioannis Anestis i Göteborgsmålet med två distansskott, men så mycket till offensiv kraft lyckades inte Sirius bära i den första halvleken.

Sirius fick tillbaka lite heder i andra halvlek och visade bra moral.

Kebba Ceesay gjorde sitt bästa och utnyttjade sin tyngd och längd på Jonas Lindbergs välriktade frispark. Spänstigt, snyggt – och en kraftfull nick som gav hopp om en ”Sommar 2018”-vändning.

Ni vet, när Sirius vände underläge 0–2 till seger med 3–2 mot Göteborg – två gånger om inom loppet av tre veckor. 

Spets saknades. Avstängde Philip Haglund saknades. Ett ytterligare distansskott av ”CG”, några inläggsförsök … roligare var det inte framåt, trots att hemmaspelarna mest verkade vilja få de 90 minuterna överstökade.

Desto mer glädjande var det att se att Stefano Vecchia fick nästan en kvart in sin comeback när han ersatte Adam Ståhl. Vecchia markerade direkt sin närvaro när han vackert lyfte en boll mot Karl Larson som i sin tur lyfte in till Ian Sirelius. Sirelius fick den bästa kvitteringschansen, men fick också för mycket fot under bollen.

Helhetsbetyget var ändå positivt och insatsen borta mot Göteborg var ännu ett besked om att Sirius verkligen tänker – och kan – säkra nytt kontrakt i ett tidigt skede den här gången.

Nu gäller det dock att hänga med – och minimera misstagen. Redan på onsdag kommer Hammarby till Studenternas, innan serien avslutas mot Gif Sundsvall (b), Helsingborg (h), Östersund (b), AFC Eskilstuna (b) och Kalmar FF (h).

Trängseln kring kvalplatsen ökade dessutom när Falkenberg hemmaslog Östersund – kan krisen bli så mycket större i Jämtland? – och förutsättningarna inför slutomgångarna är givna.

Just nu: Falkenberg 19 poäng. Sirius står på 22, precis som Kalmar. Däremellan hittar vi Östersund och Helsingborg på 21. Ord som getingbo är ett gångbart begrepp i dessa sammanhang.

Karta: Gamla Ullevi