Oavsett vem som hade tagit över Sirius lär expertisens dom vara densamma nästa år: Sirius tillhör den skara lag som riskerar att åka ur. Lik förbannat tror jag inte att det allsvenska ljuset släcks på Studenternas på ett bra tag framöver.

Det här var vad Sirius behövde. Sirius har tryckt på gasen och presenterat en ny fräsch tränarduo efter Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som om det var den självklaraste sak i världen.

Mirza Jelecak och Henrik Rydströms potential som tränare är inte direkt prövade, så jag är nog inte den första att kasta in brasklappen:

Har de den rutin som krävs för att leda ett lag i allsvenskan?

Som spelare, ja.

Som assisterande tränare, ja.

Som huvudtränare? Ärligt talat – ingen aning.

Varken Rydström eller Jelecak har varit huvudtränare på allsvensk nivå tidigare och nu ska de dela på ansvaret i Sirius.

När Rydström kommer till Uppsala i januari 2019 är det till en klubb som stärkt och stagat upp med en handfull äldre och erfarna spelare under sommarhalvåret (läs Robert Åhman Persson, Niklas Busch Thor, Mohammed Saied) och truppmässigt är det mer Mirzas truppbygge än Rydströms. Men att Kalmar FF-ikonen inte har fått ”välja” samlingen spelare har han inga problem med.

”Jag hade inte kommit hit om jag inte hade känt att jag hade kunnat bidra. Jag tror väldigt mycket på att man kan utveckla en grupp genom hur bra träningarna är. Den här gruppen kan vi definitivt lyfta ytterligare”, sade Rydström efter måndagens presskonferens.

På sätt och vis är Henrik Rydström lite lik Kim Bergstrand. Samarbetet i Kalmar FF har inte alltid varit friktionsfritt genom åren, och det är nog inte alltid så kul att ha fotbollstyckaren Henrik Rydström emot sig i en diskussion, men han brinner för sin fotboll, han vet vad han vill och Rydström har ju dessutom Kalmar FF i blodet och därmed också ett medfött ”vi mot världen”-tänk, samma underdogtänk som Kim Bergstrand präntat in på alla plan under sina år i Sirius.

Bevisligen är Rydström också duktig att förfina och få upp unga spelare att spela allsvenskt med Kalmar FF och det är en styrka som han måste förfina ytterligare inom Sirius organisation de närmaste åren.

Sirius trupp inför nästa säsong är som sagt nästan klar. Kebba Ceesay från Dalkurd lyfter försvaret och på mittfältet är det trångt som tusan. Robert Åhman Persson är en riktig ledare och Niklas Busch Thor verkar vara mer sugen än någonsin. Därtill har både Mohammed Saied och Abdul Razak visat vad de kan under hösten. Vart hamnar Christer Gustafsson i den ekvationen?

Men framför allt: Vem ska göra målen framåt? Vem ersätter Moses Ogbu?

Värva dyrt är inte något alternativ för Sirius. Inte heller finns alternativet att hämta in något från klubbens tilltänkta talangfabrik, som inte direkt har spottat fram anfallstalanger de senaste åren.

För Sirius, med sportchefen Ola Andersson i spetsen, gäller det att värva något de tror på. Det behövs spelare som kommer och blommar upp och här krävs det numera att också konstgräs vara en god jordmån för offensiva krafter.

Kommer den pusselbiten med Rydström och Mirza?