Mina fem frågor på förhand inför derbykvartsfinalen mellan Storvreta och Sirius rörde matchen, matchserien, derbytempen, Storvretas superfemma och Sirius stjärnor.

Efter Storvretas 5–2 (3–0, 1–1, 1–1) i IFU Arena lyder min tidiga analys om ...

... matchen

Det pratades om ett Sirius som skulle kasta fram allt vad man hade, sätta full fart framåt och gå på knock. Vad hände? Tja, Joakim Olsson högg tag i Mattias Samuelsson i det första bytet och så långt var det liv i luckan och allmän munterhet i IFU Arena.

Sedan dök Jimmie Pettersson dök upp på rätt ställe när Henrik Stenberg forcerade fram ett Siriusmisstag. 1–0 kom redan efter 4.43.

Sirius hade knappt ett skott mot Viktor Klintsten innan Robin Nilsberth utökade till 2–0 15.24 in i den första perioden. Niklas Winroths 3–0 strax före periodvilan var mer en bekräftelse på att kvällen var vikt åt Storvreta.

Storvreta öste in mål. Storvreta imponerade och spelade som Storvreta kan. 12–3 i skott (33–13 totalt) är siffror som är svåra att snacka bort. Sirius kom aldrig riktigt nära efter den chockstarten.

… matchserien

Storvreta har 3–0 i matcher. Storvreta håller ett rejält grepp om kvartsfinalserien. Tisdagens match mot Sirius var inte bara tredje raka segern utan det var inget snack om saken i IFU Arena. Storfavoriten lever upp till förväntningarna. På torsdag avgörs detta.

... derbyfeeling

En kross (11–3) och ett straffdrama (3–2). Den tredje kvartsfinalen mellan Storvreta och Sirus blev något annat. Framför allt präglades den av heta känslor. Om domarnivån hängde med i derbytemperaturen? Tvärtom. Den gulklädda duon ansåg inte alls att det var lika roligt som spelarna på planen och vi i publiken (2048 personer) tyckte att det var med känslor bland spelarna.

En summering av det hela: Joakim Olsson rev tag i Mattias Samuelsson. Båda åkte ut. Filip Stenmark och Jonathan Blomkvist släppte in taget om varandra. Båda åkte ut. Erik Storgårds och Robin Nilsberth tryckte till varandra efter domarens signal. Båda åkte ut.

... superfemman

Storvreta har genom åren haft ett par utpräglade förstaformationer som verkligen stuckit ut. Den allra första ”superkedjan” som fixade det första SM-guldet 2010 var den med Mika Kohonen, Hannes Öhman och Henrik Stenberg. Nu är Storvreta på många sätt ett komplett lag över tre formationer, men de har också en komplett "superfemma" i den här kvarten mot Sirius i Albin Sjögren, Alexander Rudd, Victor Andersson, Mattias Samuelsson och Robin Nilsberth. De fem spelade många gånger (återigen) som om det vore powerplay. Med fyra landslagspelare på planen på en och samma gång kan det liksom inte slå fel.

… Siriusstjärnorna

I grundserien var Jakob Drews och Filip Eriksson överallt. Drews blev sexa i poängligan med 69 poäng, placeringen framför kedjekamraten Filip Eriksson (66). I kvartsfinalserien mot Storvreta har de det desto tuffare. Storvreta är märkbart kontrollerande i sitt försvarsspel på framför allt Filip Eriksson, vilket är en eloge till en galet bra 17-åring. Men när inte heller spelare som Joakim Olsson, Johan Erikson och Kevin Söderling producerar framåt har Sirius det tufft. David Ahlmark försökte och försökte. Bland annat genom att kasta om i sina formationer för att på så sätt väcka liv i sitt lags offensiv. Bland annat: Ut med Kevin Söderling från förstakedjan. In med Filip Eriksson. Det blev bättre och efter en timeout i mitten av den tredje perioden kom Sirius ut som ett desperat lag. Det va så dags då.

Mer om derbykvarten på unt.se/sport under kvällen