Mina fem frågor på förhand inför derbykvartsfinalen mellan Storvreta och Sirius rörde publikfesten, derbyfeelingen, målvaktsduellen, derbyts lirare och hoppet om en lång matchserie.

Efter Storvretas 11–3 (3–1, 4–1, 4–1) i IFU Arena lyder min tidiga analys om ...

... publikfesten i IFU Arena

Vi stod inför ett historiskt derby. Två Uppsalalag på varsin sida om planen i ett slutspel i en, i Sverige, stor lagsport. Derbyna mellan Almtuna och Uppsala Hockey i hockeyallsvenskan i början av 2000-talet och Sirius vs Dalkurd i fotbollsallsvenskan var kul, men bleknar i jämförelsen. IFU Arena sålde en specialtillverkad "derbyöl" och alla tycktes trivas. Men – om vi ska vara ärliga nu – det hade behövts en jämnare matchbild för att skapa den riktiga slutspelshettan. Den sista perioden blev rätt ljummen även på läktarna, trots 2 681 personer på plats.

... matchen

Storvreta tryckte tillbaka Sirius direkt från start, och behövde inte slita för att ta ett målmässigt grepp. Efter exakt en minut – på matchens första skott – satt 1–0 bakom Tobias Steineck. Albin Sjögren vek in, var väl ohotad och hittade bortre. 2–0 var om än enklare. Patrik Burman spelade galet, rätt i famnen på Sjögren som lade fram till Alexander Rudd som fick öppet läge. Om Sirius ska kunna hota Storvreta krävs en hundraprocent insats. De var inte ens nära nu. Storvreta var hela tiden steget före och Sirius förstafemma med Johan Eriksson, Joakim Olsson och Kevin Söderling fick slita hårt i försvarsspelet när Sjögren, Rudd och Nilsberth satte upp anfall efter anfall som om det vore numerärt överläge. Efter att Rasmus Sundstedt hittat krysset till 4–1 var det ridå, hej då och good bye för Sirius. Det mest positiva för Sirius: Det står bara 1–0 i matchserien.

... Klintsten vs Steineck

Tobias Steineck vara bara 17 år när han slängdes in i hetluften och stod sin första match från start i superligan i ett derby mot Storvreta. Det var så långt tillbaka i tiden som hösten 2010. 30-årige Klintsten gör å sin sida sin tolfte säsong i högsta serien. Klintsten vs Steineck börjar bli en derbyklassiker. De båda målvakterna har hängt med länge och väl i superligan och även om den ene har varit närmare landslaget än den andre, går det inte att undvika det faktum att en bra målvakt kan vara precis det som avgör en tät slutspelsserie. I den första kvartsfinalen var båda målvakterna på hugget, men Siriuskeepern hade den otacksamme uppgiften att ha ett för dagen tafatt försvar framför sig. Klintsten var sin vana trogen het i sin målområde och stod pall de gånger Sirius kom fram. Skottet: 26–17 till Storvreta.

... derbyts lirare

Albin Sjögren, alltså. Han var överallt. I den första perioden. I den andra perioden. Hela tiden. Storvretas forward vann superligans poängliga säsongen 2017/18 och slutade tvåa i år (2018/19). Mot Sirius visade han klass, spets och allt det där som förknippas med en ledande spelare i hans position. Hans 1–0 var påpassligt, hans assist till Rudds 2–0 var retfullt enkelt – och hans 5–1 var vackert å det grövsta. Sjögren fintade förbi sin försvarare, tryckte sig in framför mål och sprätte upp bollen högt bakom Steineck. Kort senare kom också 6–1. Vem som låg bakom det? Tja, Sjögren tog emot Rudds pass och lättade hem till Winroth som kom farandes.

... resultatet och kommande matcher i kvartsfinalserien:

Den första kvartsfinalen blev en enkelspårig historia. Hur fortsättningen följer på söndag i IFU Arena har jag ingen aning om, mer än att det blir sevärt och att det är Storvretas tålamod som avgör om det blir spännande eller inte. På söndag är Sirius hemmalag och då måste David Ahlmarks gäng visa mer. Slutspel är ett annat djur och om inte Ahlmark visste det innan, vet han det nu: De krävs mer än hundra procentiga insatser av hans nyckelspelare i ett slutspel mot en så tuff motståndare som Storvreta.

Mer om derbykvarten på unt.se/sport under kvällen