Mina fem heta gulddueller på förhand inför SM-finalen i Globen rörde den mellan poängkungarna, coacherna, mellan målvakterna, unga veteranerna och fansen.

Efter 5–3-matchen som gav Storvreta dess sjätte SM-guld lyder min tidiga analys om ...

... tränarna: Andreas Harnesk (Storvreta) vs Thomas Brottman (Falun).

Andreas Harnesk skrev på som ny tränare redan inför 2018 års final i Globen, och fick från läktarhåll se på när Stefan Forsman och Hannes Öhman lotsade Storvreta till dess femte SM-guld. Under Harnesk ledning har de regerande mästarna gått till överlägsna grundserievinnare genom ett rakt slutspelsspår till Globen. Brottman? Tja, han hade vunnit åtta av tio SM-finaler han har medverkat i. Brottman föll. Harnesk höll. Och det genom vågad coachning i den tredje perioden – en matchning som fick anspänningen att släppa, Storvretas alla talanger vågade spela ut, bjöd på det kunnande som spelat hem matcher i grundserien åtskilliga gånger i år.

... poängkungarna: Albin Sjögren (Storvreta) vs Alexander Galante Carlström (Falun).

Albin Sjögren slutade tvåa i den totala poängligan efter att ha gjort 79 poäng på 32 matcher. Alexander Galante Carlström (78 poäng på 29 matcher i grundserien) svarade med att vinna hela slutspelets poängliga. Finalen i Globen blev långtifrån poängkungarnas match. Ridå för den duellen, men om Sjögren bryr sig? Han kan vara grovjobbare också. Han gör det som krävs för laget och kan låter andra stå för finesserna. Galante Carlström hade ingen annan än Omar Aldeeb att förlita sig på den här lördagen.

... finalmålvakterna: Viktor Klintsten (Storvreta) vs Johan Rehn (Falun).

Många gånger petad från landslaget, men också många gånger tunga på vågen för Storvreta. När Jonas Adriansson lyfte in 0–2 var Klintsten släpphänt, men efter Omar Aldeebs 0–3 i den andra perioden slog Klintsten sig själv i huvudet och bjöd på elegans, explosivitet och glädje. Storvreta gick från 0–3 till 5–3 – och Klintsten var spelaren som fixade festen.

... unga veteranerna: Henrik Stenberg (Storvreta) vs Rasmus Enström (Falun).

En ena är född 1990, den andre 1989. Men visst känns det som att både Stenberg och Enström har varit med jämnt? Så är det också. Stenberg svarade för två finalmål när Storvreta vann det första, historiska guldet i Globen 2010 och Enström har varit en gigant när Falun byggt sin dynasti. I 2019 års final var Storvretaspelaren som bäst när det gällde. Stenberg plockade fram sin kunskap han samlat på sig under åren och kryddade med några stänk erfarenhet. Stenberg vet ju allt om det här. 29-åringen från Storvreta IBK är en av flera spelare i truppen som var med redan under det första, historiska guldåret 2010. Hans iver att återerövra bollen, och hans assist till det avgörande 4–3 – det tog guldet hem till Uppsala.

... fansen: Rött (Storvreta) vs rosa (Falun).

Storvreta och Falun har vunnit samtliga SM-guld sedan 2010 och dominerar kraftigt den svenska innebandyscenen. Men: Lagen har bara mötts i SM-final två gånger tidigare; 2014 och 2018. Precis som inför 2014 års final i Malmö Arena och precis som i fjol fjolårets historia i Globen hade de båda giganterna mobiliserat sig med över tusen tillresta personer i respektive klack. Det var rött vs rosa.

De sista tre minuterna ställde sig de rödklädda fansen i Globen upp för att hylla Harnesks mästarbygge och hoppade i takt så att hela arenan vibrerade.

13 448 personer var på plats totalt.

Mer från SM-finalen på unt.se/sport under kvällen