Den pågående basketsäsongen i Uppsala tar inte plats i historien som ett av de vassaste. Därför var det extra kul att äntligen få avnjuta högklassig underhållning när det svenska basketlandslaget EM-kvalade mot Vitryssland i Fyrishov.

Den första landskampen i Fyrishov på över 20 år blev en succé.

Det var som … Ja, förr.

De 2 519 personerna på läktarna – den högsta publiksiffran för basket i Fyrishov sedan den där historiska SM-finalserien mellan Uppsala Basket och Södertälje Kings säsongen 2014/15 (3 004) – skapade en magisk stämning under 40 minuter.

Och inget kunde stoppa Sverige. Till slut.

Första fem minuterna var sega, stabbiga, lite tveksamma och utan rytm. En knapp veckas träning i Uppsala under nye förbundskaptenen Hugo Lopez ledning hade uppenbarligen inte satt sig och den store Artsiom Prakahouski såg inledningsvis ut att kunna såra Sverige.

Vi undrade: Vad händer? Och varför?

Hugo Lopez letade som alla andra efter svaren på de avgörande frågorna – och fann Ludvig Håkanson.

Alvikprodukten började av någon anledning på bänken, men klev in och firade av tio poäng på fem minuter. Håkanson gick loss ordentligt, han liksom studsade fram (21 poäng och 6 assist), och fick med sig Simon Birgander och Alexander Lindqvist och till slut också resten av de svenska spelarna.

Det är sådana individuella prestationer som läggs i vågskålen när Hugo Lopez väljer sin fortsätta EM-kvaltrupp.

Lopez rullade konsekvent runt på tio spelare och många nygamla namn fick chansen när bland andra knäskadade Viktor Gaddefors saknades i truppen.

En spelare som Erik Rush, som försvann efter att ha spelat EM för Sverige 2013, klev nu fram med energi. Liksom Luleås Denzel Andersson, som blockade och slet ned returer som om det vore basketligan.

Alexander Lindqvist blev felaktigt avblåst för stegfel när han skickade upp en vitryss på läktaren, men den tidigare Uppsalastjärnan kontrade med en trepoängare till 28–24 som tvingade Vitryssland till matchens första timeout.

Resten handlade om Sverige. Och om Ludde Håkanson.

Ett EM-kval handlar om att få med sig resultat och 87–59 mot Vitryssland var precis vad som behövdes i kampen om topplatsen i gruppen. Den som betyder avancemang till nästa steg i EM-kvalet.

Basketlandslaget drog in över Fyrishov och åkte därifrån med vad det ville ha; Seger och en grym känsla.

Svenska basketförbundets Johannes Wohlert, en gång sportchef i Uppsala Basket, sade det bäst efter matchen: ”Det är så här man vill att Fyrishov ska vara. Det är helt annorlunda med trägolv och alla möjligheter som finns och alla vet att det är magiskt när det är fullsatt här inne. Jag känner mig otroligt hemma här inne i dag och jag tror också spelarna fick en superbra känsla”, säger Johannes Wohlert som följde matchen från courtside.

”Vi hade nästan 200 personer på courtside och då krymper det och blir en gryta. Det var fantastiskt. Det ger mersmak”