Mina fem frågor på förhand inför Sirius bortamöte med regerande mästarna AIK rörde matchstarten, andra halvlek, Siriusförsvaret, Sam Lundholm och fortsättningen. Efter 2–1 (0–1) på Friends Arena lyder min tidiga analys om ...

... första halvlek (0–1)

Det hade tornat upp sig till en anfallskris hos mästarlaget som gått mållöst i två raka matcher. Men med namn som Jack Lahne och Chinedu Obasi på topp från start skulle Sirius få jobba. Var det tänkt. Och trodde de flesta. I stället var det Sirius som satte tonen i första halvlek.

Sirius var bolltrygga, de vände spelet från kant till kant och hittade luckor i mitten där fina fötter från framför allt Elias Andersson och Sam Lundholm såg till att det skapades hela handen full av chanser under den första halvtimmen.

Som: Kebba Cessay kom upp bra på på Elias Anderssons hörna, Mohammed Saeid avväpnandes i sista stund efter en bra djupledslöpning, på hörna i minut 23 fick Sirius både 2 och 3 chanser att sätta dit den. Först Lundholm, sedan Ceesay och sist Saeid.

Så såg det ut när Sirius kom fram – slag i slag – och på tilläggstid i första halvlek kom så ledningsmålet som chockade Friends och fick den tillresta Siriusklacken att jubla.

0–1 (45+1): Niklas Busch Thor bet fast bollen utanför AIK:s straffområde, spelade ut till Sam Lundholm som slog ett inlägg som AIK-försvaret nickade rätt ned på Philip Haglund. Avslutet från Sirius målkung var vackert. På halvvolley drog han till och Oscar Linnér släppte in första mål i allsvenskan 2019. Rättvist och välförtjänt.

... andra halvlek (2–0)

Vad hade AIK att svara med efter paus? Tja. Henok Goitom, ratad under inledningen av serien, byttes in tidigt i andra halvlek och visade gång på gång att han vill ha tillbaka platsen han hade under guldåret förra säsongen.

I efterdyningarna av en hörna slog Sebastian Larsson inlägg som Chinedu Obasi nickade in till 1–1, varpå trycket från hemmalaget blev ett annat. Rikard Norling gick all in i sin offensiv och ersatte defensive Adu med offensive Stefan Silva. Med kvarten kvar kom också 2–1 när Goitom (förstås) slog ett inlägg som Sirius inte lyckades få undan. Bollen landade istället framför fötterna på Jack Lahne som satte dit sitt första mål sin nya hemmapublik på Friends (16 019 åskådare). Sirius hade ett par frisparkar som kunde ha resulterat och Karl Larson var en förlupen boll i sista sekunden från att kvittera. Hans skott touchade utsidan av stolpen. AIK:s vändning var dock odiskutabel.

… Sirius försvar

En av Sirius käpphästar genom åren har varit försvarsspelet, att det många gånger har varit tebjudning i straffområdet. 51 insläppta mål 2017 och 61 insläppta 2018 säger mesta. Sirius nya 3–4–3-system fick sina hårt ställda frågor under försäsongen, men med rätt folk på rätt plats har Mirza Jelecak och Henrik Rydström sytt ihop det bra i det allsvenska spelet.

Robert Åhman Persson tryckte ned Jack Lahne och sade välkommen hit och välkommen hem direkt i AIK:s första anfall, Kebba Cessay stod för en riktigt bra första halvlek, trygg, stark och snabb i ett och samma paket och Tim Björkström stod för sin bästa match hittills i år. Karl Larson och Ian Sirelius är som stöpta i formen för att spela wingbacks och blir svåra att peta.

… Sam Lundholm

Sam Lundholm blixtrade till under sensommaren förra säsongen och blev precis så bra som hans tidiga AIK-år sade att han skulle bli. Skadorna har dock på något sätt vägrat ta slut för yttern som kom till Sirius från NEC Nijmegen sommaren 2017 och skrev på ett fyra och ett halvt år långt kontrakt.

Kanske kommer en ny vår för Lundholm? Ett blixtrande inhopp mot Kalmar FF, ett okej arbete mot AFC följdes upp av en startplats mot AIK. Det var hans högerfot (!) som slog inlägget som gav 1–0 och det var många gånger han i kombination med Elias Andersson och Niklas Busch Thor som bet fast bollen på offensiv planhalva i den första halvleken. Lundholm stod för en bra insats på sin kant och ersattes i minut 70 av Stefano Vecchia.

… fortsättningen

Hur bär benen mot den absoluta toppen? Hur är tajmningen? Tempot? Har Sirius det där de hade under den första halvtimmen mot AFC även mot ett topplag? Svaret efter 90 minuter på Friends: De har något riktigt fint på gång. Att förlora borta mot AIK är inget Sirius behöver hänga läpp över. Det är bara att köra på, inget att tänka på. Insatsen var riktigt fin i första halvlek och något att ta med sig när Malmö FF gästar Studenternas på påskafton.

Läs mer om Sirius bortamatch mot AIK under kvällen på unt.se/sport

mathias.rutegard@unt.se