Mina fem frågor på förhand inför Sirius bortamatch mot Gif Sundsvall rörde vikten av en bra insats, Sirius defensiv, offensiv, effekten av nyförvärven och det utsatta tabelläget. Efter 4–0 (0–0) på NP3 Arena lyder min tidiga analys om ...

… Sirius insats

Att plocka poäng borta mot Gif Sundsvall hade varit starkt i det läge Sirius befinner sig i. Dessutom guld värt när övriga bottenlag också antingen förlorar eller tappar poäng. Nu blev det inte så och spelmässigt rasade laget fullständigt ihop när Maic Sema gjorde 1–0. Efter fyra raka segrar (BP, Dalkurd och Göteborg gånger två) kom tredje raka förlusten i allsvenskan uppe i Sundsvall. 4–0! Siffror i underkant när sista halvtimmen hade summerats som en lekstuga av firma Sema och Linus Hallenius.

… Sirius defensiv

Sirius hade släppt in flest mål i allsvenskan inför söndagens match (45 insläppta på 19 omgångar) och kom dessutom från en 0–5-förlust borta mot Malmö FF. Mot Gif Sundsvall prioriterades försvarspelet och det såg stabilt ut. Fram till minut 60. Sedan såg det ut som så många gånger förr. Maic Semas 1–0-mål föranleddes av ett otroligt passivt försvarspel från Sirius sida. Oscar Pehrsson stod stilla när Lukas Jonsson släppte en retur rakt ut, Robert Åhman Persson kom inte hela vägen ut och Sundsvallsspelarna var båda etta, tvåa och trea på bollen innan Sema kunde raka in bollen i mål. Tre minuter senare rullade Sema fram till Linus Hallenius som rullade in 2–0. Ridå!

… Sirius offensiv

Moses Ogbu kastade in handduken på grund av skadekänningar på matchdagen och hans tyngd saknades. Jonas Lindberg har hittills inte skapat jättemycket på egen hand i Siriuströjan (närmast var hans skott i burgaveln i början av andra halvlek på passning från Christer Gustafsson). Toppnamn nummer två, Philip Haglund, är mest bäst i luftrummet och när Jesper Arvidssons inläggs- och frisparksfot nu saknades försvann även det vapnet.

… Sirius sena nyförvärv

Sirius trupp har förändrats en hel del sedan allsvenskan drog i gång i april. De två sista namnen in i truppen blev Jonas Lindberg och Mohammed Saeid. Lindberg värvades från Gais (kontrakt över 2020). Om "RÅP"-effekten var tydlig i juli har inte de sena namnen betalat av sig än. Den tidigare Örebromittfältaren Mohammed Saeid bröt sitt kontrakt med danska Lyngby och skrev på ett kontrakt över säsongen 2021 med Sirius. Saeid var helt okej mot Sundsvall, ständigt spelbar på mitten tillsammans med Robert Åhman Persson. Men kreativ? Nej, det är inte hans starkaste egenskap.

… bottenstriden

Trelleborg tar hjälp av Tom Prahl för att vända sin negativa trend, Dalkurd har tvingats sälja större delen av sin spets och Brommapojkarna skakas av turbulens utanför planen. Det där är bottentrion som jagar Sirius just nu och jakten känns inte direkt frenetisk. Bottentrions brist på slagstyrka är en stor anledning varför jag känner att Sirius har en stor möjlighet att säkra nytt kontrakt i höst, även om de själva inte känns heta i dagsläget. De fyra raka segrarna mot BP, Dalkurd och Göteborg i juli månad har gett de blåsvarta det lilla försprång de just nu behöver. Frågan är om de har kvar det försprånget efter hemmamatcherna mot Hammarby och Östersund som närmast står på schemat?