Sirius är mitt i förberedelserna inför sin historiska, tredje raka säsong i allsvenskan. Normaltillståndet för den yngre skara fans som följt Sirius är att de inte har här att göra. Nu är Sirius sakta men säkert på väg att riva den muren.

Men säsongen 2019 är ännu ett tomt blad. Och försäsongsmässigt är det först nu när Halmstad kommer till Löten som Henrik Rydström och Mirza Jelecaks spelmodell testas i skarpt läge. Det är nu det ska visa sig om det är ”rätt attityd” och ”rätt inställning” hos spelarna och ”en härlig stämning i gruppen” som tränarna gång på gång påpekat.

Det är nu det gäller att visa vägen för den fortsätta försäsongen.

Varför?

Därför att …

… den första träningsmatchen borta mot Örebro SK (2–3) var precis just bara en första träningsmatch med en alltför provisorisk matchtrupp.

… matchen i Portugal mot sydkoreanska Jeonnam Dragons (0–1) kom mitt under ett tungt försäsongsläger.

…. Svenska cupen-premiären mot Karlstad BK (2–1) spelades mot ett gäng division I-nykomlingar med BKV Norrtäljebröderna Bellander i spetsen.

Nej, denna försäsong har hittills inte avslöjat mer än att Sirius fortsatt går skadedrabbat å det grövsta.

Halmstad som motstånd på andra sidan mittlinjen är något annat. Detta blir Sirius första ”riktiga” test. HBK missade kvalet till allsvenskan med fyra poäng i fjol och går för direkt uppflyttning från superettan i år. De visade åtminstone defensivt vad de kan när de spelade 0–0 mot Östersund i Svenska cupens första omgång.

Anfallsprofilen Johan Oremo är inte tjugo längre, men kan störa vilken allsvensk backlinje som helst och även om Halmstad har tappat sin skyttekung Kosuke Kinoshita (13 mål i superettan 2018) har de ersatt honom med Landskronas dito Sadat Karim (11 mål 2018).

Sirius nya 3–4–3 är ett system som frestar på och är inte bara en sifferlek, utan också en ordentlig prövning för en trupp som ännu inte visat om samtliga lagdelar kan bildas till en enhet. Kebba Ceesay från Dalkurd är förstås nyckeln i trebackslinjen, men har bara hunnit med speltid mot Karlstad så här långt.

Jag var på Sirius träning på Löten på fredagsförmiddagen. Samtidigt som vårsolen lurade oss att det fanns värme att hämta i vinterkylan, upplevde jag en viss skeptis kring just trebackslinjen. Sirius släppte in 61 mål förra säsongen – endast Trelleborg och Brommapojkarna var sämre – och här finns finns det supportrar att övertyga i valet att spela med en trebackslinje, kan man säga, och det krävs tålamod från fler än bara tränarduon Henrik Rydström och Mirza Jelecaks sida den här säsongen. Men kanske framför allt krävs det mental styrka hos deras spelare. Den här försäsongen har tidigt visat – som förväntat – att för Sirius del handlar det uteslutande om att få ihop samtliga lagdelar till en enhet för att lyckas. De är inte där än.

Sirius höjde ribban rejält under hösten förra säsongen och tog sig uppåt och bort från den absoluta nedflyttningsstriden i allsvenskan. När det krävdes som mest, när allt stod på spel, stod Sirius som allra starkast. Tillsammans.

Truppen må vara tunnsådd på offensiva affischnamn som ger motståndare skrämselhicka, men Sirius själva är fast beslutna och vet vad de kan efter höstens insatser. Mot Halmstad är det ett bra tillfälle att också visa oss andra vad Sirius fotboll anno 2019 går för.

Mer inför Sirius–Halmstad på unt.se/sport under eftermiddagen