Ryska glädjen som inte varade

Det var rysk glädje så det stod härliga till. i Gränbyhallen i den första perioden mot AIK. Men efter matchen var det desto dystrare. Almtuna kammade noll igen.

Almtunabacken lyfte upp pucken i krysset i den första perioden mot AIK och visade positiva känslor. Efter matchen var känslorna annorlunda.

Ishockey2019-09-22 19:56

–  Över tre perioder skapade vi tillräckligt för att vinna matchen men vi tappade också konceptet i den andra, vi sprang bort oss och tappade linjerna. AIK behövde inte göra så mycket för att göra sina mål, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson.

Förlusten i premiären mot Karlskoga var större (2–5) men den hemma mot AIK med uddamålet, 2–3, svider säkert mer för Almtuna med tanke på hur många chanser man hade. I den första perioden, främst första halvan,radades frilägena upp. Villam Haag, Per Svensson, Alexander Bjurström och Mattias Johansson var några i raden som  hade klara lägen att sätta pucken utan att lyckas. Det kunde stått 4–0 till hemmalaget efter bara åtta minuters spel. Men effektiviteten fanns inte där samtidigt som det ska sägas att Johannes Jönsson i sin första start för säsongen spelade briljant mellan stolparna i AIK-målet.

Av Almtunas 13 skott på mål i den första perioden var det bara ett som gick i mål och det var en otippad målskytt i form av backen Nikolai Belov. Efter fem minuter var han på helt rätt plats – framför motståndarmålet – och han lyfte iskallt upp pucken i krysset.

– Jag kunde knappt tro det, säger Belov på knagglig engelska.

Glädjen gick inte att ta miste på. Belov hoppade jämfota på isen och jublade i högan sky. Ryssen hade som bekant inte spelat hockey på två år innan han skrev på för Almtuna. Han känner nu att han börjar komma i form allt mer.

– Försäsongen har varit tuff men i dag kändes det perfekt. Det har hänt mycket sedan jag kom hit, säger han.

Belovs mål räckte dock inte långt den här matchen. Inte Filip Hasas returmål efter skott i stolpen av Villiam Haag i den andra heller. Bara 44 sekunder senare satte AIK 2–2 och mitt i perioden gjorde Carl Wassenius vad som blev matchens sista mål, 2–3.

Almtuna sköt totalt 36 skott på mål men bara två puckar hamnade alltså i nät. Det är för dålig utdelning.

– Vi är en bra bit på väg, spelmässigt och taktiskt, men behöver spela smartare i vissa moment och lägen. Men cred till AIK som tar vara på tre av sina lägen, det är vad det handlar om i slutändan, säger tränare Gudmundsson.

Matchfakta

Almtuna-AIK 2–3

(1–1, 1–2 , 0–0 ) Målen: 1–0 (5.15) Nikolai Belov, 1–1 (16.04) Jacob Svensson, 2–1 (23.56) Filip Hasa, 2–2 (24.40) Marcus Karlberg, 2–3 (30.11) Carl Wassenius.

Publik: 1 287