För ett år sedan besegrade Sirius Växjö på bortaplan i den sista omgången av superligan. Det räckte inte för slutspel. En ynka poäng fattades upp till Dalen på åttonde plats. Uppsalalaget slutade nia på 44 poäng.

Med en omgång kvar av årets säsong är Sirius på rätt sida strecket. Nu med 50 inspelade poäng. Men det lär troligtvis inte räcka då Jönköping på 48 möter nästjumbon Örebro. Sirius lär behöva minst en poäng när man åter stöter på Växjö. I potten ligger en trolig kvartsfinal över sju matcher mot derbykonkurrenten Storvreta. Sirius hopp står mycket till lagets succéduo.

– Vi hade helst velat vara klara för slutspel redan men nu är det som det är och det är bara att försöka fixa det ändå, säger Filip Eriksson.

Artikelbild

| Succéduon som är en succétrio. Filip Björk (8) är tredjelänken och centern i kedjan med Eriksson och Drews.

– Vi ska så klart göra vårt. Det blir jättesvårt att hålla på och ta det lugnt i början och spela på ett resultat. Vi ska gå för att vinna. Mot Kalmarsund var vi helt inställda att vinna den matchen till varje pris. Den hungern måste vi ha nu, säger Jakob Drews.

Efter att Drews gjort två mål och en assist på 33 matcher i Storvreta för tre år sedan tog han klivit över till Sirius. Då sprang den 15-årige Björklingesonen Filip Eriksson runt i klubbens pojk- och juniorlag och vräkte in poäng. I sin debutsäsong i superligan i fjol gjorde Eriksson tre mål och tre assist och fick begränsat med speltid.

Då var då. Nu är det något helt annat.

28-årige Jakob Drews gör fler mål (41) i högsta serien är alla andra, förutom målkungarnas målkung Alexander Galante Carlström.

18-årige Filip Eriksson fintar borta hela motståndarlag och dominerar stundtals matcherna på egen hand.

Duon har tillsammans producerat 128 poäng, 64 i var. De är sexa och sju i poängligan och stått för en utveckling ingen kunnat förutspå inför säsongen.

– Det är skönt att se att det kan svänga från en säsong till en annan, säger Drews.

– När man ser att man ligger där i poängligan tror man inte att det är sant. Det är sjukt. Innan säsongen hade jag en målbild om att spela varje match, spela på tre femmor och successivt få en större roll. Jag har svårt att vara nöjd. Direkt efter en match tittar jag fram emot nästa. Det är en stor faktor till att det gått så bra och att jag har hållit en hög nivå hela säsongen, säger Eriksson i ett försök att förklara utvecklingen.

Vad har du utvecklat mest?

– Kanske inte så mycket under säsongen men från försäsongen är det fysiken och farten, det har hjälpt mig mycket. Det har hjälpt till att det blivit en ny nivå i mitt spel och jag har anpassat mig till tempot i SSL. Och så tycker jag att lärt mig mer att vara på rätt ställe. Att hitta ytorna som är farliga.

Det där med att hitta rätt ytor känns det som att Drews är expert på. Han verkar hela tiden vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Han pratar om att han framför allt utvecklat sin ”smartness”.

– Man behöver spela ihop sig i en femma för att förstå hur de andra fungerar och det har vi fått tid på oss att göra. Jag vet var bollen hamnar och har blivit mycket mer kyligare att hålla mig kvar i en position, säger Drews.

– Jag gjort kanske 20-25 mål på bortre stolpen.

När Drews känsla för att hitta rätt position kommer på tal är Eriksson snabb med att säga:

– Han är smart. Det är inte bara att han råkar stå rätt, man gör inte över 40 mål för att man råkar stå rätt. Han söker sig till rätt ytor.

För Drews har det blivit som en nytändning den här säsongen efter att ha parats ihop med supertalangen.

– Han är extremt skicklig, kommer gå hur långt som helst. Det är bara att ta lärdom och han tar säkert lärdom av mig. Vi har olika roller.

Kemin mellan de båda sticker ut. De pratar om att centern i kedjan, Filip Björk, kanske har flest ”andraassist” i serien, men att det alltid är de två som nästan hamnar i mållägena.

– Uppspelen sker på vår kant, högersidan, och jag är mottagare i första skedet. Vi är bollskickliga allihop i femman och det gör att vi kan vara i anfall under längre perioder. Filip är extremt bollskicklig och jag kan hålla mig mer runt kassen där jag är lite småjobbig och petar in bollar, säger Drews.

Men som vinner den interna poängligan lägger de ingen större vikt vid.

– Vi kanske kan dela. Men jag tror att det kan behövas några poäng från vår sida för att slå Växjö. Jag unnar honom den framgången och jag tror att han unnar mig framgången, säger Eriksson.