15 matcher och lika många förluster. Säsongen har varit minst sagt tung för Uppsala Basket. Och nu står det alltså klart att huvudcoachen Kelly Grant, som bara hade kontrakt till årsskiftet, nu lämnar klubben. Det har man gemensamt kommit fram till. Assisterande coachen Thomas "TJ" Jackson kliver nu fram som huvudansvarig och han får hjälp av Henrik Johansson.

– Alla pengar som kan jagas in ska gå till en förstärkning, en spelare är mer viktig än mig. En amerikansk spelare behövs, säger Grant.

Allt pekar mot att det blir kval för Uppsala för att hänga kvar i ligan och klubbledningen är införstådd med vad som då krävs. Det unga talangfulla laget behöver stadgas upp med en rutinerad pointguard.

Artikelbild

| Thomas JAckson.

– Vi tittar på olika alternativ men vi ser ingen så bra svensk spelare som är ledig. Vår absoluta dröm skulle vara att få tillbaka Tiffany Brown men hon är under kontrakt och det går nog inte. Det blir viktigt att få in en spelare som förstår sin roll i laget, säger sportchefen.

– Det sportsliga målet är absolut att hänga kvar i ligan, säger Entzenberg.

Men det är bråttom att få in de extra pengar som krävs. För att ha råd med en importspelare från USA för resten av säsongen krävs uppskattningsvis runt 120 000 kronor. Sista övergångsdatum, 31 januari, närmar sig dessutom raskt. Tanken är att Uppsala Basket ska kunna erbjuda olika paket där de hyr ut sina spelare för att komma och jobba hos olika företag. Det ger förutom pengar till klubben också de unga spelarna viktig arbetslivserfarenhet.

– Vi tycker verkligen att ett dambasketlag i ligan behövs i Uppsala, säger ordföranden Åsa Pettersson Danielsson.

"TJ" Jackson visste givetvis om att Kelly Grant endast hade kontrakt till sista december, men säger sig ändå ha blivit lite överraskad att det nu blev som det blev. Nu blir det en annorlunda roll för honom i och med att han får ta över huvudansvaret.

– Jag har trivts under tiden med Kelly, men samtidigt är det här en spännande möjlighet för mig att fortsätta min coachkarriär, säger Jackson.

Är du redo?

– Ja, jag tror att jag är redo för utmaningen men är glad att jag har Henrik, som har mycket erfarenhet.

Henrik Johansson har lång erfarenhet som coach efter att bland annat ha varit i Umeå och Jämtland på damsidan samt i Jämtlands herrar. Dessutom var han assisterande i Sallén under en period när Jenny Håkansson ledde laget.

– Min förhoppning är att "TJ" står för kontinuiteten och jag för energin. Mitt mål är att kunna stötta "TJ" och tjejerna, säger Henrik Johansson.