Det har gått drygt en månad sedan Uppsalas nye headcoach Janne Hänninen landade i Uppsala. UNT mötte upp den nye tränaren i samband med ett pass i SEB Usif Arena.

– De spelare jag har tränat har beskrivit mig som väldigt krävande. Men jag ger allt för mitt lag, säger Hänninen.

Den nyblivne coachen kommer kommer från division I-laget Helmi i Finland. Hänninen har aldrig tränat ett lag utomlands tidigare men han verkar redan trivas i Uppsala.

Artikelbild

| Erica Iderståhl, med bollen, försöker ta sig förbi Lina Claesson.

– Jag var här och besökte Uppsala ifjol. Jag älskar staden och folk är väldigt snälla här och verkar vara på ett ständigt bra humör.

Hänninen har bara tränat laget i några veckor men är redan nöjd med vad han har sett hittills.

– Damerna tränar på extremt bra. Jag tror att vi börjar komma dit vi vill vara. Det är många nya spelare och vi är inne i en period där vi lär känna varandra både som personer och på basketplanen, säger Hänninen.

Sju spelare har lämnat och sju spelare har anslutit under off-season. Alla nya spelare är på plats och tränar bortsett från Quy Nguyen som ansluter lite senare. En av fjolårets bästa spelare i Uppsala var tveklöst Heather Butler. Hon var den fjärde bästa poängplockaren i hela ligan. Pointguarden har nu lämnat klubben och till den kommande säsongen har Uppsala plockat in en annan amerikanska till positionen i form av Brandi Buie.

Artikelbild

| Lena Fredriksen, ny från Luleå.

– Jag tror att Brandi spelar mer för laget. Hon är mer av en ”passa först”-spelare och när jag tittar på statistiken från fjolårssäsongen ser det ut som att Heather tog väldigt många skott. Jag förväntar mig att Brandi snabbar på spelet och driver på laget. Jag tror att hon kommer att passa väldigt bra in i vår spelidé, säger Hänninen.

Berätta mer om spelidén?

Artikelbild

| Erica Iderstål, ny från Mark.

– Jag vill att vi spelar en kollektiv basket där alla blir involverade i offensiven och där alla rör sig mycket. Vi ska inte gå upp med bollen när vi går till attack. Vi springer in i våra anfall och försöker driva upp tempot. Defensivt vill jag att vi sätter press på motståndarna över hela banan.

Fjolårssäsongen var minst sagt tuff för Uppsala. Laget slutades sist i tabellen – fyra poäng bakom nästjumbon AIK.

Artikelbild

| Ndey Ramou Jeng, ny från Norrköping Dolphins.

– Vi har en bra truppbredd och många spelare som kan kliva in och bidra. Jag tror att vår aggressiva spelstil kommer att hjälpa oss till en bättre tabellplacering. Jag har en bra känsla, avslutar Hänninen.