Med drygt en månad kvar till Sirius allsvenska hemmapremiär den 8 april mot Sundsvall så ligger Studenternas gräsmatta under ett decimetertjockt snötäcke. Förra året fick just planen stor uppmärksamhet då den underkändes av förbundet och Sirius tvingades spela en match i Gävle. Kommunen har dock lärt sig av det och har inför årets säsong både en plan A och plan B.

– Plan A är att ha den här mattan spelklar. Det här är helt okej just nu med att snön ligger här, det hindrar att tjälen blir djupare. Sedan måste det bli varmare, så är det, säger Mats Benker, enhetschef för idrott på kommunen.

Hur bedömer du chanserna att den här planen är spelbar den 8 april?

– Det har väl sett gynnsammare ut, men allt handlar om vädret. Vi ska göra allt vi kan och sedan får vi se.

I mitten av mars kommer Svenska Fotbollförbundet till Uppsala för att inspektera planen på Studenternas. Skulle man då underkänna den matta som nu finns så kommer kommunen att köpa in en ny från södra delarna av Europa.

– Vi har gett i uppdrag till Sportfastigheter att titta på en matta i Europa som vi kan lägga in här om det skulle bli så. Då blir det rätt snabba beslut.

En ny gräsmatta kan kosta upp till 1,7 miljoner kronor, finns det pengar till det?

– Det finns en tagen budget på det, men jag vet inte vilken kostnad. Nämnden har varit med i diskussionen och alla vill att Sirius ska kunna spela här.

Ett problem kan dock bli att få en ny matta på plats i tid, särskilt eftersom det pågår byggnationer runt Studenternas samtidigt som man ska ha en final på bandyarenan inom kort.

Vad kan äventyra en premiär på Studenternas?

– Det är om vi inte kan få upp en ny matta i tid om det skulle bli så, men alla jobbar febrilt för det här. Alla vill att det ska spelas fotboll här, man vill ju inte att vi ska behöva åka till Gävle, säger Benker.

I och med ombyggnationen av Studenternas har man fällt de träd som tidigare hindrat en del solljus från att bryta in på arenan, något som är positivt för gräset.

– Vi får lite mer solsken och vi håller tummarna. Om snön inte smälter bort så skrapar vi av den efter nästa vecka. När det försvinner så lägger vi på dubbla växtdukar och sedan har vi varit inne på att även tillföra någon värme även på artificiell väg, säger Benker som bland annat tittat på så kallade "solarium" som man bland annat har på Friends Arena.

Detta är sista säsongen med gräs på Studenternas. Efter årets säsong kommer man att anlägga en ny konstgräsmatta.