De fyra bästa elitserielagen på dam- och herrsidan gör upp i volleybollfesten som kallas Grand Prix. Uppsala Volley står som värd för arrangemanget som även innefattar ett ungdoms-GP samt veteran-SM.

Den stora mötesplatsen för svensk volleyboll har arrangerats i Fyrishov i tre år och arrangemanget förlängdes nyligen med ytterligare fem år.

– Det är verkligen en fjäder i hatten att vi får fortsatt förtroende. Både kommunen och volleybollförbundet är nöjda och det är den enskilt största händelsen för vår klubb varje år. Vi samlar hela klubben under detta projekt och har närmare 150 funktionärer i gång under helgen. Det är en delikat planering som krävs, säger Uppsala Volleys mångårige ordförande Anders Karlsson

Sedan Tierp Volley efter den förra säsongen drog sig ur elitserien för att börja om i division II stod Uppland för första gången på över 20 år utan ett elitlag på herrsidan.

Det kan bli ändring på det – redan nästa säsong. UVBS herrar toppar nämligen sin division I-tabell som innebär en säkrad kvalplats till elitserien, och Uppsalaklubbens uttalade målsättning är att ta sig tillbaka till volleybollens finrum.

2004 åkte den gamla mästarklubben ut efter 20 års elitseriespel. 2016 nåddes kvalet och det nära en återkomst, men just bara det.

– Målet är att vi ska ta oss till kvalet och nu ser det ut som att vi håller på att närma oss den situationen. Det är ett nytt lag med mycket talang och många egenproducerade spelare. Vi kommer att ta ett formellt beslut senare under våren, säger Anders Karlsson.

De kommande två matcherna mot toppkonkurrenterna Säter (26 januari) och Solna (3 februari) avgör om det blir serieseger eller inte. Oavsett vad krävs det mer än bara sportslig framgång för UVBS.

– Det är ett stort gap mellan division I och elitserien. Inte bara sportsligt utan framför allt organisatoriskt. Vi vet av egen historisk erfarenhet att det krävs att man bygger mycket runt laget. Vi har byggt en bas och har fått ett kvitto att vi kan utveckla spelare här i Uppsala, men det krävs lite mer, säger Anders Karlsson.