Inför säsongen höll Dalkurd ett öppet möte på Arenahotellet i Uppsala där dåvarande vd:n Mikael Ahlerup berättade att klubben letade mark i storleksordningen 25 000–35 000 kvadratmeter för att bygga en egen träningsanläggning i Uppsala som skulle stå klar 2021 samt att man var nära att skriva under ett samarbetsavtal med en av de stora klubbarna i Europa. Några månader senare är både de storslagna planerna och Ahlerup historia, men UNT kan nu berätta om klubbens planer innan allt tog en ny vändning. Den klubb som Dalkurd förhandlade med var den holländska giganten Ajax, något som Kawa Junad bekräftar i kontakt med UNT.

– Ja, det är sant. Det var bara samtal och det blev inget officiellt, säger Kawa Junad till UNT.

Kawa Junad och hans bror Sarkat, som under åren gått in med över 60 miljoner kronor i Dalkurd och som äger 49 procent av aktierna i klubben, valde att stoppa sitt ekonomiska stöd i slutet av maj efter en konflikt med styrelsen om hur klubben skulle skötas. Det är ingen hemlighet att Junad och Mikael Ahlerup ville sparka sportchefen Adil Kizil och nu kan UNT berätta att klubben var överens med Jens T Andersson, som i dagarna presenterades som ny klubbdirektör i AIK, som ersättare. Andersson skulle i sin tur plocka in fem meriterade nyförvärv till Dalkurd under sommaren varav förre AIK-anfallaren Chinedu Obasi och Siriusnyförvärvet Robert Åhman Persson var två av namnen.

– Ja, det stämmer, men jag var inte direkt involverad utan det var planerat av vår vd och Jens T Andersson. Jag var medveten om det och godkände det, säger Junad.

Nu blev det dock varken Ajax, Jens T Andersson eller någon träningsanläggning för Dalkurd. Mikael Ahlerup lämnade in sin avskedsansökan efter matchen mot Elfsborg i maj och Kawa Junad har alltså stoppat det ekonomiska stödet. Dalkurd har sedan turbulensen gått obesegrat i allsvenskan, men kommer att få kämpa för att få runt det ekonomiskt. Något stöd från Junad kan de inte räkna med.

– Nej, jag kommer inte att involvera mig eftersom jag inte har någon access till klubben.

Du har tidigare sagt att du kan tänka dig att komma tillbaka om en ny styrelse tillsätts, hur ser du på det?

– Jag har inget att göra med Ramazan Kizil (ordförande) och respekterar honom fortfarande. Jag kommer inte att komma tillbaka till Dalkurd och önskar Dalkurd FF all lycka.

Bröderna Junad äger fortsatt 49 procent av aktierna i klubben och det är oklart om man kommer att sälja eller behålla dessa.

– Jag måste träffa Dalkurd FF angående detta och bestämma nästa steg, antingen stannar vi eller så lämnar vi, säger Kawa Junad.