Så vill han lyfta svensk hockey

VM-guld på seniornivå i all ära men svensk ishockey har insett att den behöver bli bättre på att ta hand om de ungdomar som finns och för att attrahera nya spelare. Därför sjösätts nu en ny utvecklingssatsning för hela landet.

Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsishockey på Svenska ishockeyförbundet.

Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsishockey på Svenska ishockeyförbundet.

Foto: Henrik Söderlund

Ishockey2019-11-18 11:00

Under namnet Hemmaplansmodellen,, som vänder sig till barn och ungdomar från hockeyskolan upp till 16 år, vill Svenska ishockeyförbundet sätta fokus på ett antal områden. 

Modellen vänder sig till föräldrar, tränare och föreningar, bygger på vetenskaplig studier och handlar om fyra principer:

1. Att sätta människan i fokus.

2. Ge alla chansen att utvecklas.

3. Anpassa träning och match efter målgrupp.

4. Bedriva en allsidig träning

Under söndagen besökte Anders Wahlström, ansvarig för barn och ungdomsishockey på Svenska ishockeyförbundet, Uppsala och representanter för föreningar inom Upplands ishockeyförbund för att informera om den nya satsningen.

– Med dessa fyra principer tror vi att föreningarna kan höja kvaliteten på sin verksamhet, säger Anders Wahlström.

– Svensk hockey har traditionellt varit bra taktiskt, tekniskt och fysiskt. Men ska vi vara världsledande om tio till tjugo år behöver vi skjuta till en komponent till, den pyskosociala. 

Svaret på varför man gör den här satsningen är att man inte har något alternativ.

– Vi tar VM-guld på seniornivå men tittar vi på hur många som spelar hockey så ökar det inte. Vi kan inte fortsätta som vi gör i dag, säger Wahlström.

Effekterna man vill kunna se av den stundande satsningen är att skapa ett livslångt intresse för hockey, att få individer att utvecklas som människor och få till prestationer i världsklass. Det stora målet? Att få till fler utvecklande miljöer bland landets 330 klubbar så att fler vill spela ishockey och göra det längre.

Den nya utvecklingsmodellen i sin helhet går att hitta på: hemmaplansmodellen.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!