I april kastade dåvarande sportchefen Lars Järdö in handduken. Att hitta en ersättare gick fort – Sara Orebrand fick frågan kort efter avhoppet och tvekade aldrig.

– Jag hoppade på tåget på en gång. Det känns jättekul, en spännande roll, säger Orebrand dagarna innan SSL-premiären den 23 september.

Vad kommer du lyckas bättre med än företrädaren, tror du?

– En stor fördel är att jag kan gå ner i omklädningsrummet när jag vill, det kunde inte han, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar och fortsätter:

– Jag sitter kanske på lite andra kontakter runt om i Sverige eftersom jag spelat på elitnivå själv, och det gör också att jag vet vad spelarna behöver.

Sara Orebrand kommer in i Sirius ledarstab med 30 års erfarenhet från innebandy i allmänhet och uppländsk innebandy i synnerhet. På meritlistan som spelare finns till exempel en säsong i elitserien (dåvarande SSL) med Vesta. De senaste tre åren har hon lirat med Sirius division I-lag. Och hon förblir gärna blåsvart i många år framöver – främst på grund av klubbens jämställdsprinciper.

– Det var därför jag ville göra det här. Där som natt och dag mot när jag själv spelade i elitserien för femton år sen. Jämställdhetsarbetet genomsyrar hela föreningen och Sirius har lyckats göra vad få andra organisationer gör i såna frågor – gå från snack till verkstad.

Amanda Boström, Sirius nyförvärv från Linköping, sade till UNT för en vecka sedan att faktumet att Sirius Innebandy ger herrarna (även de i SSL) och damerna lika förutsättningar var avgörande i klubbvalet.

– Det är jättekul och jag vill göra oss mer professionella i alla led, kommenterar Orebrand.

Utöver att vissa i herrlaget får hyfsad lön, är spelarnas förutsättningar precis lika i övrigt?

– Ja, så kan man säga, utan att jag är insatt i herrarnas kontrakt. De idrottsliga förutsättningarna med allt från fysios till hur vi reser till matcher är lika. Till exempel har alla tjejer som kommit till mig inför säsongen och frågat om ersättning för förlorad arbetstid fått det.

Hur ser du på Sirius Fotbolls beslut att släppa i från sig damlaget?

– Det är en katastrof. Jättetråkigt, jag förstår inte varför man inte skulle kunna få ihop det. I innebandyn upplever vi att ett samarbete lagen emellan ger synergieffekter, men i fotbollen verkade de bara se damlaget som ett bekymmer.

Uppsala Baskets Sonja Entzenberg och 33-åriga Orebrand är de enda kvinnliga sportcheferna i de stora lagidrotterna (fotboll, innebandy, basket, ishockey, bandy) i Uppsala.

– Jag har svårt att se nackdelar med att ha kvinnor i den positionen. Det går inte att komma ifrån att män och kvinnor tänker på olika sätt och att få in fler personer med olika perspektiv i ledande roller leder i slutändan till bättre beslut, menar Orebrand.

Under förra veckan visade det sig att Storvreta saknar en miljon i eget kapital och därmed inte klarar elitlicensen i dagsläget. Just ekonomi är det ständigt återkommande ämnet när damlag diskuteras.

– Vi har inte råd att sprida pengar omkring oss. Men utan att nämna några namn eller föreningar kan jag säga att vi har bättre koll än en viss annan förening har på ekonomin.

Till sist: Sirius blev åtta i fjol, var slutar ni i tabellen denna gång?

– Topp fem ska vi bli, den långsiktiga visionen är att vara ständigt bland de fyra bästa. Så får vi se om Nicklas (Johansson, tränare) kallar in mig till kvartsamtal när han läser det här, avslutar Orebrand och skrattar.