Uppsala har gått knackigt under säsongen i elitettan och även om hösten varit bättre så ligger laget nia i tabellen. Kräftgången har satt sina spår på publiksiffrorna. Inför årets säsong hade Uppsala/Sirius bara haft under 100 åskådare en gång, förra säsongen mot Kungsbacka, sedan 2013 då elitettan bildades. I år är den siffran, med två hemmamatcher kvar, redan uppe på fyra tillfällen. I lördagens match mot Kvarnsveden kom bara 72 personer till Österängen, den sämsta publiksiffran någonsin och årets sämsta i hela serien alla lag inkluderat.

– Det är varken bra eller kul och jag har inget svar på varför publiken inte kommer till våra matcher i den utsträckning vi hade hoppats på. Det är klart att resultaten under året spelar in, men det är tråkigt och vi förlorar en inkomstkälla och inramning på matcherna, säger klubbchefen Gunnar Källsten.

Fyra gånger under 100, som är någon form av skamgräns. Är det en trend?

– Det är jättetråkigt. Vi hade hoppats på mycket mer när vi fick möjligheten att flytta till Österängen. Ingen av oss kan svara på varför.

Är ni missnöjda med uppslutningen från Uppsalapubliken?

– Det är svårt att vara missnöjd, det är inte så det fungerar. Klubben har inte ens funnits i två år och vi är en jätteung förening. Man kan inte ha så höga krav på att folk ska ta sig hit, vi bygger underifrån och att locka publik är inget som sker på två år.

Under elitettans första säsong 2013, då Sirius nosade på allsvenskan, hade klubben ett snitt på 309 åskådare. Säsongen efter halverades i princip snittet och har sedan legat stadigt kring 150-160 åskådare. I år är siffran 156 med två hemmamatcher kvar.

– Vi ledde serien efter halva säsongen och det är klart att det kom folk då. Nu har vi legat i botten och det är säkert en anledning, säger Källsten som var sportchef för Sirius då det begav sig.

Till säsongen 2020 är tanken att Uppsala ska flytta in och spela sina matcher på Studenternas, något som skulle kunna hjälpa till med publiksiffrorna.

– Alla undersökningar visar att en bra arena ökar publiken, sedan får man se i vilken takt. Bara det att du kan sitta under tak med vindskydd och ha kiosker påverkar, det är inget vi har i dag. En ny arena kommer att påverka tillsammans med underhållningsvärdet och resultaten, säger Gunnar Källsten.

Uppsala har Mallbacken och Assi kvar att möta på Österängen innan säsongen är slut.