Sarfo - stjärna, miljonman och fängelse

Kingsley Sarfo är Siriusstjärnan som dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn. Här är historien om en stjärnas uppgång och fall.

Kingsley Sarfo slog igenom direkt i allsvenskan med två mål mot Djurgården.

Kingsley Sarfo slog igenom direkt i allsvenskan med två mål mot Djurgården.

Foto: TT-arkiv

Fotboll2019-10-21 08:13

Det var aldrig någon självklarhet att Kingsley Sarfo skulle bli en stjärna i svensk fotboll. Mittfältaren från Ghana nobbades av Mjällby 2014 och harvade till en början runt i klubbar som FC Rosengård och BW 90 nere i Skåne. I stället för Mjällby blev det dock ett provspel i Sirius sommaren 2014 där Sarfo direkt imponerade i en U21-match mot Östersund på Årsta IP. Efter tuffa förhandlingar med BW 90 blev Sarfo samma sommar klar för Sirius som då spelade i superettan. I dealen ingick att familjen Strand, som tog Sarfo till Sverige, skulle få 50 procent av all framtida vinst som Sirius gjorde på spelaren.

Någon succé blev det dock inte direkt i blåsvart då Sarfo inte fick någon speltid alls under hösten 2014 i A-laget. Genombrottet skulle dock komma och det med besked. Sarfo slog sig in i Sirius startelva säsongen 2015 och var högst bidragande till att laget nådde en tredjeplats i superettan och fick kvala till allsvenskan mot Falkenberg. Det var dock inte helt smärtfritt. Sommaren 2015 stängde Sirius av Sarfo från spel på grund av disciplinära skäl. Enligt uppgifter till UNT rörde det sig om en sen utekväll för mittfältaren som missade matchen mot Ängelholm innan han åter var tillbaka i spel.

2016 började också skakigt då Sarfo missade Sirius första träningsdag för året på grund av att han skulle försöka att ta körkort i Malmö, något han inte kommunicerade till ledningen. Det visade sig senare att Sarfo aldrig tog körkort, men trots det körde runt i både Uppsala och Malmö. Han fångades på film av TV4 när han i Malmö körde utan körkort. Det var dock inte bara det. Under sommaren hörde nämligen en orolig mamma av sig till Sirius att Sarfo hade haft kontakt med hennes då tolvåriga dotter, detta står skrivet i förundersökningen mot Sarfo. Flickan befann sig i Sarfos lägenhet när mamman fick tag i spelaren. Sirius klubbchef Michael Lundgren och tränaren Kim Bergstrand höll då ett möte med Sarfo den 14 juli där man förklarade vad som gällde i Sverige vad gäller sexuellt umgänge med minderårig, något som också framgår av förundersökningen. 

På planen gick det dock fortsatt spikrakt uppåt. Sarfo dominerade stundtals i superettan där han förde Sirius upp i allsvenskan och även blev utsedd till seriens bästa spelare. Trots intresse från andra klubbar, där bland annat Östersund lade ett konkret bud, så valde Sarfo att förlänga med Sirius inför säsongen 2016 och blev klubbens bäst betalde spelare. Och succén fortsatte även i allsvenskan där Sarfo gjorde två mål för Sirius direkt i premiären borta mot Djurgården och blev utsedd till seriens bästa spelare i april. Klubbar flockades kring honom och det talades om intresse från Ryssland, Spanien, Italien och Sverige så klart. Sarfo var i storform hela våren och förde Sirius till en imponerande tredjeplats i allsvenskan. Han drabbades dock av en personlig tragedi i maj 2017 då hans mor hastigt avled i Ghana inför Sirius match mot Örebro.

Under ytan hade det dock gått fel. För trots Sirius möte med Sarfo sommaren 2016 så hade spelarens kontakter med yngre tjejer fortsatt och dessutom eskalerat. I juni 2017 sålde Sirius Sarfo till Malmö FF för knappt 15 miljoner kronor, en summa som dock fortsatt är i skottgluggen då Sirius hävdar att avtalet med familjen Strand om de där 50 procenten är ogiltigt, en tvist som är uppe i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd. Sarfo gjorde också mål för Malmö i debuten som slutade 3–3 mot Sirius. Allt uppdagades dock i september 2017 då Sarfo anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn. Han häktades sedan i januari och i rättegången dömdes han till fängelse i två år och åtta månader för två fall av våldtäkt mot barn där båda händelserna inträffade under tiden han tillhörde Sirius. I september 2016 samt i juni 2017. Efter avtjänat straff kommer den tidigare Siriusstjärnan att utvisas från Sverige. Malmö FF valde direkt att sparka Sarfo. 

I samband med att domen vann laga kraft så valde Malmö FF att ställa ett återbetalningskrav på Sirius. Efter flera månaders brevväxling gick tvisten till skiljenämnden i början av året där förhandlingarna sedan skedde under några dagar i slutet av september. Domen i tvisten väntas komma under veckan som kommer. 

I slutet av oktober 2019 valde Sarfo att begära resning samt söka uppehållstillstånd i Sverige efter att man hittat ny bevisning i fallet. 

Sarfo blev sommaren 2017 klar för Malmö FF.
Sarfo blev sommaren 2017 klar för Malmö FF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om