Förra sommaren sålde Sirius Kingsley Sarfo till Malmö FF för runt 14 miljoner kronor. I Sarfos avtal med Sirius fanns en klausul där det stod att ghananska Soccer Soldier och familjen Strand skulle få 50 procent av all framtida förtjänst på mittfältaren. När Sirius sålde Sarfo så hävdade man dock att det avtalet var ogiltigt eftersom Sarfo aldrig tillhört Soccer Soldier enligt Fifas transfersystem TMS. Tvisten, som alltså rör uppemot sju miljoner kronor, har pågått sedan försäljningen då Sirius valde att inte betala Soccer Soldier. Sedan sommaren 2017 har parterna träffats vid några tillfällen utan att göra framsteg och nu står det alltså klart att Soccer Soldier tar Sirius till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

– De har begärt prövning i skiljenämnden och det kommer att prövas under hösten eller senhösten, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Sirius juridiska ombud i frågan Stefan Alvén berättar att processen är påbörjad där parterna först två gånger ska redovisa sin inställning och sedan eventuellt även ha en muntlig förhandling.

– Vi kommer att göra det inom ett par veckor och sedan väntar ytterligare en växling. Sedan får man se om det krävs även en muntlig förhandling med förhör, i den bästa av världar har vi ett beslut fram mot jul, säger Alvén.

Har ni varit nära att lösa det här under året?

– Det har förts lite samtal, men de har inte varit fruktsamma. Jag tror att båda parter känner att det är en bra och rimlig lösning att en opartisk skiljenämnd får titta på det här.

Från Sirius sida så menar man alltså att avtalet som Soccer Soldier haft är ogiltigt eftersom Sarfo inte tillhört klubben vid övergångstillfället.

– Precis, inte för tidpunkten för övergången till Sirius. Vi har ställt frågan hur man kan skriva ett avtal då, men de har inte kunnat ge något bra svar. Vi får se om det kommer fram nu.

Vad tror du om era chanser?

– Utifrån det material vi har sett och den bevisning som har lagts fram hittills så tycker vi att vår ståndpunkt är riktig. Vi får se om det kommer fram något mer nu, men av det vi vet i dag har vi torrt på fötterna för vår ståndpunkt, säger Alvén.

Om Sirius skulle förlora tvisten och tvingas betala runt sju miljoner kronor vore det ett hårt slag mot klubbens ekonomi.

UNT har sökt Soccer Soldiers juridiska ombud Martin Klette utan framgång.