UNT kunde i september förra året avslöja att Sirius inte hade betalat Soccer Soldier närmare sju miljoner kronor efter försäljningen av Kingsley Sarfo då man ansåg att avtalet man hade inte var giltigt. Där och då påbörjades en tvist mellan parterna och nu, ett och ett halvt år senare, har processen inletts i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

– Det hölls en muntlig förhandlig i fredags hos SvFF:s skiljenämnd, en förberedande förhandling, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom, som själv deltog.

Vad sades?

– Det som sägs där stannar där, men processen rullar på och sannolikt har vi inget slutligt avgörande förrän på våren.

... men ni nådde ingen förlikning?

– Nej, det nådde vi inte.

Nu följer förmodligen fler muntliga förhandlingar där bevisuppgifter ska läggas fram inför den kommande huvudförhandlingen. Något utfall i tvisten lär alltså dröja ett bra tag till.

– Man kan säga tidigast under våren beroende på massa juridiska frågor.

Hur påverkar det er?

– Det är klart att det påverkar oss på det sätt att vi har ett krav över oss och det får oss att vara försiktiga. Den delen av pengarna som de kräver är inget som vi kan använda, säger Sjöblom.

Det finns dock ytterligare en dimension i det hela. Efter att Sarfo dömts för våldtäkt mot barn krävde Malmö FF pengar tillbaka av Sirius. Sirius har tillbakavisat kravet, men Malmö har hört av sig igen.

– De framställde sitt krav för inte så längesen igen, men de har inte vidtagit några rättsliga åtgärder än.

Än? Tror du att det blir ytterligare en tvist?

– Som luttrad Siriusordförande under det här året vet man inte vad som kan hända. Det är bara att göra sig beredd på det värsta, men de har framställt ett krav.

I det avtal som Sirius hävdar är ogiltigt med Soccer Soldier står att de sistnämnda ska få 50 procent av all framtida vinst på Kingsley Sarfo. Utgången där kan alltså också påverka situationen med Malmö FF.

– Det kan bli fler som vill ha samma pengar och det kan få en inverkan på slutscenariot.

Med knappt en månad kvar av året så ser Sirius ut att göra ett negativt resultat för 2018 efter att ha gått plus de två senaste säsongerna med 290 000 kronor (2017) samt 750 000 kronor (2016).

– Vi vet att vi har haft svårigheter och det kommer att bli tufft att få ihop det. Jag tror det blir tufft att få ett positivt resultat, men storleken på minusresultatet beror på olika saker, säger Ove Sjöblom.