Örbyhus MCK:s 20-årige supertalang, svensk juniormästare under 2016 och stark tvåa bakom Joakim Ljunggren i Novemberkåsan i Knivsta, missar helgens enduro-SM-final i Bollnäs.

Det kommer förstås inte som någon stor överraskning då Adam Andersson har fullt sjå med det som stora delar säsongen mestadels ägnats åt – att läka skador och rehabilitera.

– Spricka i foten under Novemberkåsan i fjol, båtbenet i handen i april och nu korsbandet … På mindre än ett år haft tre olika skador, så nu måste jag slippa skador några år kan man tycka, summerar Adam Andersson med en stor suck.

Artikelbild

| Saknad. Fjolårets svenske juniormästare Adam Andersson.

Efter totalsegern i Östra open-serien i vintras har det mesta gått snett. Adam Andersson åkte på ett båtbensbrott i handen inför EM-premiären i Portugal i april och fick bära gips i sex veckor.

Efter en comeback inför Stångebroslaget i juli kom nästa smäll – och till slut också domen som fällde krokben för resten av säsongen.

– Knäet strulade till och från under en period, och till slut gjorde jag en undersökning och då kom domen att korsbandet var av, säger Adam Andersson, som genomgick en titthålsoperation på Elisabethsjukhuset i Uppsala.

– De försökte inte reparera någonting eftersom det var så pass trasigt där inne, både ledband och korsband.

När en operation kan ske är ännu inte bestämt.

– Förhoppningsvis ska ledbandet läka ihop och sedan tas ett beslut om det blir operation, om det ska opereras både ledband eller bara korsband. Om jag får som jag vill blir det operationen i december, så att man kan komma tillbaka redo till sommarsäsongen, säger Adam Andersson.

Utan Adam Anderssons medverkan saknas all form av guldkänning inför SM-finalen i helgen. Niklas ”Nisse” Gustafsson, Göta MS, kör för SM-brons i SM3-klassen och Emma Wennbom, Göta MS, kan säkras femteplatsen i damklassen, precis som Alexander Dahlén, Uppsala MCK, kan göra i herrarnas SM1.