Sebastian Larsson är van vid stora matcher. Den 33-årige mittfältaren har varit med om betydelsefulla dueller i landslagsdressen och under sin tid i Storbritannien, främst i klubbarna Sunderland och Birmingham.

Ändå bultar hjärtat lite extra när serieledaren AIK:s möte med rivalen och tabelltrean Hammarby kommer på tal.

Visst finns det lite nerver, absolut. Generellt, inför stora matcher, speciellt en sådan här match när tabelläget är som det är och i sista tredjedelen av säsongen, säger han.

"Väldigt roligt"

Betydelsen av matchen – duellen mellan allsvenskans topplag – och inramningen som fansen står för är något som Larsson har längtat efter att få uppleva sedan han skrev på för AIK.

Att få spela inför en sådan publik, i en så häftig match, i ett svensk klubblag – det ska bli väldigt roligt, säger han.
Derbyn har alltid lite extra krydda, det går inte att komma ifrån. Det är klart jag ser fram emot matchen, det här var något jag ganska tidigt, när jag skrev på, kollade upp när första derbyt var.

TT: Vad kan du jämföra derbyt med för andra matcher?

Jag har spelat i fantastiska derbyn, Sunderland–Newcastle. Där uppe betyder fotboll mycket också och man pratar drygt 50 000 på arenan, även om det alltid är – om jag förstått det rätt – mycket mindre bortasektioner i England, så det är väl det som spelar in här, att det blir ett extra häftigt tryck.
Det var stora matcher med Birmingham också, mot Aston Villa.

Hantera trycket

Erfarenhet av derbymatcher finns det alltså gott om, och enligt Sebastian Larsson handlar möten av rivalkaraktär mycket om att kunna hantera trycket.

I stora matcher, när det står mycket på spel, handlar det alltid om att hantera situation. Ofta är det lag som hanterar situationen bäst som har bäst möjlighet att prestera en bra fotboll och gå segrande ur det hela, säger han.
Vi lägger stor vikt vid vårt sätt, vad vi ska göra, vad vi ska försöka trycka på i vårt spel, som vi vill vara lyckosamma med men samtidigt har vi har stor respekt för Hammarby.

Hammarbys tränare Stefan Billborn:

Vi går in för att vinna matchen, vi vill vinna alla matcher, säger han till klubbens webbplats.
Det finns en matchbild som vi vill ha och en som AIK vill ha, sedan får vi se om de överensstämmer med varandra. Det behöver inte finnas ett motsatt förhållande i det heller. Eller så blir det pang-pang-fotboll, det är derby.