Krönika Den suveräna Mikaela Shiffrin var besegrad. Bara tvåa när två åkare var kvar.

Först Frida Hansdotter, sedan Wendy Holdener. Skulle nerverna hålla? Skulle Hansdotter ta ännu en medalj – rentav ett guld?

Det kanske låter konstigt, men jag kände ett lugn när Hansdotter körde. Det var inte alls lika nervöst som när Hanna Öberg sköt för guld på distansloppet. Men det skulle förändras …

Hansdotter försvarade sin ledning, och när Holdener kastade sig ut i backen kunde jag inte sitta still längre. Det blev som en repris på skidskyttet i går.

Tiden tycktes stå stilla.

Det började med en grön grafikskylt i tv-rutan. Holdener var i ledning. Sedan kom det en röd skylt, en hundradel åt rätt håll. Pulsen steg ytterligare.

Nästa skylt var också röd, tre hundradelar … Nu var det 15 sekunders åkning kvar till målet – och bara en mellantid till, och den skylten var också röd. Fyra hundradelar av en sekund.

Det var som en välregisserad film. En Oscarsbelönad film. En Hitchcookrulle eller vad ni vill.

När Hansdotters skidspetsar träffade mållinjen visades den fjärde röda skylten – och givetvis stod det fem hundradelar. Vad skulle det annars vara denna gulddag?

Jag har varit med i OS-sammanhangsedan 1972 och jag aldrig varit med om något liknande. De sju gulden i Turin 2006 kändes overkligt. Nu har Sverige redan fyra guld – och många av de främsta guldhoppen har knappt börjat tävla …

När vi pratade om Sveriges medaljchanser på redaktiionen för några dagar sedan så kunde jag sträcka mig till tre guld, nästan maxutdelning i mitt tycke. UNT:s sportchef Mathias Rutegård var lite mer optimistisk, men det här … nej, det kunde nog ingen ens drömma om.

Det är tjejerna som levererar. Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Stina Nilsson och så nu den lugne och till synes samlade Frida Hansdotter.

Det var nämligen inget tokfirande i målområdet efter guldet.

Jag kunde inte se några tårar och inte höra några guldvrål. Glädjen gick inte att ta miste på. Leendet fanns där. Det kanske var overklighetskänslan? Mikaela Shiffrin skulle ju inte gå att slå.

”Helt otroligt, det känns helt fantastiskt,” var Hansdotters första kommentar när hon intervjuades av Kanal 5 bara några minuter efter segern.

”Jag ska ta den här chansen och njuta av ett OS.”

Och njuta, det fick den 32-årige västmanlänningen från Norberg.