Det blev en smått perfekt eftermiddag i Danmark för det svenska landslaget och kanske framför allt Linda Sembrant. Backen firade nämligen 100 landskamper på bästa sätt genom att vara med och ta Sverige till VM i Frankrike efter 1–0-segern mot Danmark.

– Det var speciellt, perfekt en dag som denna att få fira det med VM. Det är stort, jag är stolt och glad över min prestation, säger Sembrant.

Debuten skedde för tio år sedan i en träningsmatch mot England. Efter det har Sembrant gått och blivit en av nyckelspelarna i det svenska landslagsbygget och nu uppnått ett av sina stora mål.

– 100 har varit något som jag velat uppnå, det är speciellt. Folk har vetat att det närmar sig och det var riktigt kul att få göra den matchen i dag. Hela den här grejen med VM känns perfekt, säger Sembrant.

När kände du att det närmade sig på allvar?

– När jag kom över 90 landskamper så kände jag det. Det tar sin tid att nå upp till 100 eftersom man inte spelar hur många landskamper som helst på ett år, jag har haft det någonstans i bakskallen och det känns stort.

Vad blir nästa mål nu?

– Jag får fortsätta lite till. Nu blir det fokus främst på VM och att göra en bra prestation där. Jag vill göra någonting stort med det här laget och det ser jag verkligen fram emot och jobbar för.

Sverige behövde ta poäng mot Danmark i Viborg för att säkra gruppsegern och VM-biljetten. Sembrants lagkamrat i franska Montpellier Sofia Jakobsson gjorde matchens enda mål och såg därmed till att skicka Sverige till Frankrike i sommar.

– Vi gjorde en bra match och vinner gruppen välförtjänt tycker jag. Det var en speciell känsla att gå in i matchen eftersom allt skulle avgöras, men vi hanterade det bra.

Var du säker att ni skulle ta er till VM hela vägen under kvalet?

– Jag har känt det hela tiden, att vi har stora möjligheter att greja direktplatsen. Vi hade en match innan sommaren som var mindre bra, men det är inte alltid så spikrakt. Nu är vi gruppvinnare och målet är uppnått. Det känns riktigt bra och är sjukt kul att vara klar för VM efter ett års kvalande.

Det kommande mästerskapet blir speciellt eftersom det spelas i Frankrike där Sembrant bott de senaste åren.

– Ja, absolut. Det är mitt andra hem så det blir speciellt. Det blir riktigt skönt och det är som sagt kul att vi är klara nu.

Till sist, vad får man om man gör 100 landskamper?

– Jag vet faktiskt inte. Jag ska äta middag nu och hålla ett tal, men man får säkert något fint minne, säger Linda Sembrant.