De som följt fransk damfotboll vet att Lyon har dominerat den inhemska ligan i över ett decennium och i våras vann laget ligan för tolfte gången i rad. Att Lyon dominerar så kraftigt är kanske inte så konstigt om man tittar på spelartruppen, där många av spelarna har framträdande roller i det franska landslaget och brukar placera sig högt upp i olika poängligor. I det stjärnspäckade Lyon återfinns bland andra den franska storstjärnan Eugénie Le Sommer, liksom den norska storskytten Ada Hegerberg. Den senare vann den senaste säsongens skytteliga för tredje året i rad. Stina Blackstenius i Montpellier slutade på fjärde plats med 13 gjorda mål.

För några år sedan var den franska ligan ett riktigt svensknäste då flera av de svenska landslagsstjärnorna återfanns där, inte minst Lotta Schelin och Kosovare Asllani i Lyon respektive Paris Saint-Germain. I dag återstår förutom Sembrant och Blackstenius bara Sofia Jakobsson i Montpellier, samt Emma Berglund i Paris Saint-Germain.

Även om franska ligan har avfolkats på svenska spelare är trenden annars att allt fler svenskor blir proffs utomlands, och senast i juli tog mittbacken Petronella Ekroth steget från Djurgården till Juventus. Bland Europas storklubbar tycks det också ha blivit populärt att satsa på damverksamheten, och klubbar som Juventus, Milan och Manchester United har på senare tid lagt ned stora resurser på sina damsektioner.

Artikelbild

| Linda Sembrant laddar för en ny säsong i franska Montpellier. Premiären spelas under lördagen. Därefter väntar viktiga VM-kvalmatcher för Sverige.

– Damfotbollen växer för varje år, och det är inte längre bara tyska lag som är starka. Förra året var det till exempel två franska lag i final i Champions League. Också italienska lag har börjat investera i damfotboll. Att statusen på damfotbollen höjs gör att fler får möjlighet att komma utomlands, vilket i sin tur gör att många unga spelare känner att det finns någonting att sträva efter, menar Linda Sembrant.

För närvarande pågår U20-VM i Frankrike och nästa år arrangerar landet fotbolls-VM för damer. Fransyskorna är rankade trea på Fifas världsranking och kommer att vara en av förhandsfavoriterna till slutsegern. Linda Sembrant menar att framgångarna har bidragit till att intresset för den inhemska ligan har ökat.

– Här i Frankrike märks det att det är VM på hemmaplan nästa år, då det är många som har bra koll. Framgångarna för Frankrikes herrlandslag och den hysteri det skapade har såklart också påverkat.

Vad gäller det blågula landslaget har Linda Sembrant blivit en av de mer rutinerade spelarna och är ett av de första namnen förbundskaptenen Peter Gerhardsson skriver ned i laguppställningen. På senare tid har hon fått ta ett allt större ansvar i och med att bland annat Nilla Fischer av olika anledningar saknats. Under de senaste landskamperna har hon också vikarierat som lagkapten i skadade Caroline Segers frånvaro.

Artikelbild

| Linda Sembrant är ett av de första namnen förbundskaptenen Peter Gerhardsson skriver ned i laguppställningen.

När Gerhardsson under det senaste året har laborerat med olika formationer har Sembrant varit ett konstant bidrag i backlinjen. Detta trots att Sverige på mittbackspositionen är mer välbeställt än på mycket länge. Bakom det ordinarie mittbacksparet Sembrant och Fischer finns Magdalena Eriksson, som är given i det engelska topplaget Chelsea samt Amanda Ilestedt från Potsdam. Den goda tillgången på mittbackar har gjort att Gerhardsson provat att spela med en trebackslinje.

Hur skiljer det sig att spela med en trebackslinje jämfört med fyra backar?

Artikelbild

– I Montpellier spelar vi mest med fyrbackslinje men har även provat med tre backar, så jag har vana av båda systemen. Folk har ofta 4-4-2 i ryggraden och rollerna skiljer sig lite åt mellan de olika systemen. Med en trebackslinje har man mer närhet till varandra men samtidigt har man inte råd att trassla till det. Vi har dock en plan där vi vet vad vi ska göra så det gör att det inte är en jättestor skillnad, menar hon.

Efter premiären i franska ligan väntar avgörande VM-kvalmatcher för Sveriges del. På torsdag möter Sverige Ukraina i Göteborg innan kvalet ska avgöras en vecka senare med match mot Danmark i Viborg. Efter förlusten mot Ukraina i senaste omgången är det nu bara seger som räknas om Sverige ska vinna gruppen och gå direkt till VM. Montpellier är också en av städerna som kommer stå som värd för arrangemanget.

– Det är kul att den stad som var med och etablerade damfotbollen i Frankrike också får stå som värd, säger Linda Sembrant.