I början av tredje perioden reducerade RIG Umeå till 3–4 och skapade spänning i matchen.

Men två sena mål av först Fredrik Holtz (hans andra i matchen) och sedan Mikael Hast (mål i fjärde matchen i rad) säkrade Hagundas seger.

– Jag tycker vi har bra koll under hela matchen och stänger ned efter 5–3. Vi nöter ned dem med en gedigen insats och sätter våra chanser, säger Fredrik Holtz.

Han har gjort fem mål på de två senaste matcherna och spelade även fram till ett mål mot RIG Umeå.

Därmed leder han alltjämt poängligan med 48 poäng på 17 matcher – nio pinnar före tvåan – och i målligan avancerar Holtz till andraplats efter söndagens två fullträffar.

– Jag har fått lite lägen och satt dit dem men poängligan är inte något jag tänker på. Min backhand strular fortfarande och jag är inte helt nöjd med den och får jobba på det, säger Fredrik Holtz.

Det här var Hagundas fjärde raka seger under ordinarie speltid och vinsten gör att Hagunda drar ifrån RIG Umeå i tabellen.

Laget ligger fortsatt tre poäng före AIK som är femma och är närmaste kvaljagande lag.

– Det känns som att vi börjat trappa upp vårt spel och blivit bättre. Vi vinner matcher istället för att spela oavgjort, det är mer fokus, bättre bolltouch och vi kan dundra på med tre kedjor, säger Mårten Pederson, huvudtränare i Hagunda.

Det återstår fem omgångar av grundserien och närmast väntar en ny bortamatch mot Hudik/Björkberg.

– Vi börjar närma oss kval men är inte där ännu. Vi har en jättebra känsla och det är härligt med spelschema med tuffa lag in till slutet, om vi tar oss till kval så kommer vi att vara redo, säger Mårten Pederson.