Krönika Svenskt silver efter Norge. De sista hundratalet meterna avgjorde.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Visst, ett silver i ett olympiskt spel är super, men det är ingen bubblande glädje, som det faktiskt var efter andraplatsen i VM förra året. Jag var inte nöjd med laguttagningen och det gnager litegrann.

Jag ville ha Ida Ingemarsdotter på startsträckan. Där finns det rutin och en stor taktisk känsla. Dessutom en mental styrka.

I andra hand hade jag valt Hanna Falk.

Jag hade alltså ratat Anna Haag, som inte alls åkte bra i skiathlonloppet och som uppenbarligen inte är i bästa form.

Nu kanske det inte räckt till guld ändå. Haag tappade 20–30 sekunder och det är möjligt att Ingemarsdotter också hade gjort det.

Om den svenska laguttagningen var ett frågetecken, så var den norska faktiskt lite märklig. Man slänger in Astrid Jacobsen i stället för Heidi Weng. För er som läst min OS-blogg så har jag klagat på Weng och Flugstad Östberg, men båda är ju fortfarande topp 10-åkare på vilken distans som helst utom sprint.

Jacobsens genomklappning – hon tappade runt minuten på Charlotte Kalla – höll på att kosta Norge guldet.

Men nu ska jag lägga gnället åt sidan och glädjas över ännu en svensk medalj i stafett. Ebba Andersson, vad ska man säga? Imponerande!

Charlotte Kallas makalösa upphämtning visar att formen är kanonstark – och nu längtar jag redan till teamsprinten i nästa vecka där hon ska köra tillsammans med Stina Nilsson.

Apropå Nilsson: Jag trodde ända fram till den sista långa backen (sprintbacken) att Nilsson skulle fixa ett guld, men jag underskattade Marit Björgens tempo på slutsträckan. Nilsson knäcktes av den hårda farten.

Grattis Norge till ett välförtjänt guld och revanschen för fiaskot i Sotji 2014.

I masstarten i skidskytte blev Hanna Öberg femma, Mona Brorsson 13:e och Linn Persson 22:a. Fantastiskt bra. Innan OS kunde jag inte ens drömma om att någon svensk skulle kvalificera sig för att få åka masstarten – och nu det här.

Jag såg tv-bilderna och hörde intervjuerna efteråt. Det var en viss besvikelse hos Öberg – detta efter att ha blivit femma på ett OS. Tiderna förändras blixtsnabbt.