Sirius drag: Fokusera på glädjen

Fyra matcher som avgör allt för Sirius. Först ut: Helsingborg på Studenternas. "Vi ser det som fyra cupfinaler där vi har möjlighet i varenda jäkla match", säger Henrik Rydström.

Sirius tränare Henrik Rydström ser framemot lördagens match mot Helsingborg.

Sirius tränare Henrik Rydström ser framemot lördagens match mot Helsingborg.

Foto: TT-arkiv

Fotboll2019-10-05 11:00

Sirius har bara vunnit en av sina tretton senaste matcher i allsvenskan och är indraget i den absoluta bottenstriden. På fredagens träning fokuserade Sirius på glädjen, att ha roligt tillsammans. En medveten strategi för att släppa en del av den press som laget upplever med bara fyra omgångar kvar att spela.

– Det här är en del av säsongen då vi ska hålla uppe den fysiska nivån, där vi ska jobba med spelmässiga bitar men det handlar kanske framför allt om att maximera den potential du har i gruppen, säger Sirius tränare Henrik Rydström.

Hur svårt är det? 

– Det är elitidrottens tjusning och vånda, att enkla saker blir svåra när du börjar fundera på konsekvenserna för mycket. Samtidigt är vi människor och det funkar så att vi är programmerade att tänka i negativa bitar många gånger.

Med bara tre poäng ned till Falkenberg under nedflyttningstrecket är situationen tuff för ett jagat Sirius. Helsingborg på hemmaplan är först ut i raden av måstematcher.

– Nervositeten finns alltid där hos både spelare och tränare. Hur kommer vi att reagera på saker som händer under matchen som vi inte kan kontrollera? Det hände mot Sundsvall och där reagerade vi dåligt med att släppa in ett mål till efter att ha åkt på en straff som några kanske inte hade blåst för, säger Henrik Rydström.

– Det låter simpelt, men när du funderar för mycket på konsekvenserna är risken att du blir passiv och du spelar sällan bra fotboll när du är passiv. Det hände oss i andra halvlek mot Sundsvall.

Situationen är inte olik förra årets säsong där Sirius säkrade nytt kontrakt först under slutomgångarna.

– Det vi vill se mot Helsingborg är att spelarna tar ansvar för att det ska gå i den riktning vi vill. Vi ska ta initiativ och vara framåtlutade, som man säger här i Sirius. Det är ett Kim och ”Tolle-utryck – man hör det även i Djurgården – och jag gillar det. När vissa instinkter säger att man ska springa och gömma sig ska man fortsätta vara framåtlutad.

Sirius har tagit ut samma 18-mannatrupp som spelade senast mot Gif Sundsvall, vilket håller spelare som Henry Offia, Jesper Arvidsson, Abdul Razak och John Junior fortsatt utanför truppen.

När ni tar ut ett lag, tar ni ut de som vågar eller de som borde våga?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi har spelare som har erfarenhet och som har varit i den här situationen förut, vilket kan vara en fördel. Ibland är det en fördel att vara ung och inte ens fundera på något annat än att du äger världen och ”ge mig bollen”. Men vi tittar framför allt på spelare som vi tror kommer göra varandra bra tillsammans där ute på planen, säger Henrik Rydström.

Matchdags

Sirius–Helsingborg

Allsvenskan

Studenternas IP, 16.00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!