Det har varit ett vanligt vårtecken i Uppsala de senaste åren. 2017 flyttades Sirius andra hemmamatch mot Kalmar till Gävle eftersom gräsmattan inte höll godkänd kvalitet och i fjol så fick man flytta hemmapremiären mot Sundsvall till sommaren i stället av samma anledning. Till årets säsong byts naturgräset mot plast och två helt nya läktare ska stå klara. Enligt uppgifter till UNT så är det dock högst oklart i dagsläget om Studenternas kommer att bli godkänd för spel redan den 8 april, uppgifter som i alla fall delvis bekräftas av Sportfastigheters vd Eva Sterte.

– Jag tror att det är lite kärvt att vi ska hinna klart, det är en fråga om hur mycket de kan och ska göra. Vi var lite sena in inför vintermånaderna och det kan hänga på några veckor. Vår ansats är dock att vi ska vara klara till hemmapremiären, säger Sterte.

Tror du på spel den 8 april?

– Det kan jag inte svara på, det är en ekonomisk fråga också. Vad blir möjligt och vad är inte möjligt, hur mycket extra pengar är man beredd att lägga. Det avgörs i en styrgrupp mellan idrottsförvaltningen och oss, säger Sterte.

Bygget ligger något efter tidsplanen och det kalla vädret har inte hjälpt till på den fronten. När de nya faciliteterna väl står klara så måste dessutom arenan godkännas av både Brandskyddsmyndigheten samt Svenska Fotbollförbundet för spel i allsvenskan. Tiden är knapp.

– Det nya som har tillkommit och inte tidigare besiktigats ska kollas innan det tas i bruk, säger Sterte.

Kommunen har sedan allsvenskan avslutades haft en kontinuerlig dialog med Sirius om bygget och eventuella alternativ om Studenternas inte är spelbar den 8 april.

– Vi har kontinuerlig dialog med Sirius och vi alla arbetar för att spel ska kunna bli möjligt. Men 2019 är ett kritiskt byggår och det finns som sagt inga garantier, även om vi alla gör vårt yttersta för att spel ska bli möjligt på Studenternas den 8 april, säger idrotts- och fritidschefen Josefine Åhrman.

Från Sirius sida är man helt inställda på spel på Studenternas i nuläget.

– Vi har inte fått några andra indikationer från den part som vi beställer tjänsterna av och det är Uppsala Kommun, men vi vet att det är en utmaning, säger tf klubbchefen Mattias Sjunnesson.

Vad är plan B?

– Huvudspåret för det mesta eftersom hemmamatcherna är en viktig intäkt är att vi vill spela matcherna här, det är första alternativet. Vid varje tillfälle som uppstår så är det första alternativet för oss att flytta matchen så vi kan spela vid ett annat tillfälle i Uppsala.

Men ni utgår från att det blir spel mot AFC Eskilstuna den 8 april på Studenternas?

– Ja, så är det, säger Sjunnesson.

Sirius andra hemmamatch spelas först den 20 april hemma mot Malmö FF.