I en intervju innan matchen talade Siriustränaren Esa Määttä om hur det viktigt det är att sätta ett försvarsspel.

Det skulle inte få bli som mot Villa senast – 0–3 efter några minuter ...

Men det är bara att konstatera att Sirius inte räcker till mot ett formstarkt IFK Vänersborg. Nu var liberon Viktor Lundberg tillbaka, men det hjälpte inte. En matchotränad Lundberg kunde inte hindra raset.

– Vad ska säga? Det enda positiva är att vi inte bjöd motståndarna på mål i den mängd vi har gjort tidigare, säger tränaren Esa Määttä på telefon från Arena Vänersborg.

När målen började trilla in ordentligt (5–0 efter 27 minuter) så är det inte lätt att ”jobba i 90 minuter” som Sirius har talat om. Det blir automatiskt att huvudena hänger och farten på skridskorna minskar.

– Ett steg i utvecklingen är att lära oss hålla i bollen. Nu fick Vänersborg hela tiden anfalla på oss, säger Määttä.

Målvakten Erik Persson borde ha tagit ett par mål, men samtidigt ställdes han ofta nästan ensam med hemmaspelarna och då är det inte lätt.

Vänersborg är uppenbarligen i kanonform. Laget slog Sandviken på hemmais senast och hänger med i toppen av elitserietabellen.

– Vänersborg är ett bra lag, konstaterar Määttä.

Finns det någon spelare i Sirius med godkänt betyg efter en 1–11-match, där det faktiskt kunde ha varit ytterligare några baklängesmål? Nej, det här var rena natta, för att tala klarspråk.

Mot Villa senast gjorde Sirius en godkänd (ja, till och med stundtals bra) insats i den andra halvleken, men det här, det var illa.

Att förlora borta mot Vänersborg är ett normalt resultat för Sirius, men på det sätt som laget föll i den här matchen gör att det blir en överkorsad kaja.

Viktor Lundberg var tillbaka och det är viktigt för Sirius.

– Men jag kände mig lite ringrostig även om det var kul att spela igen, säger Lundberg, som gjorde Sirius enda mål, en hörnkanon som inte stod långt efter hemmalagets Jocke Hedqvist.

Nu väntar en ytterst viktig hemmamatch mot Frillesås. Målrasen måste bort ur huvudena. Sirius kan bättre än vad man visat hittills, men å andra sidan har Frillesås varit överraskande bra.

– Samtidigt får vi inte känna för stor press i den matchen, då är det lätt att det går åt skogen. Man börjar darra, säger Esa Määttä.