– Det såg ut som det brukar göra när man möter ryssar. Gör man misstag och slarvar i passningsspelet så släpper man in mål, säger Siriustränaren Esa Määttä på telefon från Sandviken.

Sirius svarade för kanske tidernas World Cup-skräll i torsdags när man vann över Edsbyn med 4–2. Då öppnades vissa möjligheter att nå kvartsfinal.

Ryska Start, med förre Siriusspelaren Patrik Johansson i laget, inledde med att förlora mot Vänersborg i torsdags och var under stor press mot Sirius.

Ryssarna klarade av pressen även om det var målmässigt ganska jämnt i nästan 40 minuter. Unik-förvärvet Jerker Ortman kvitterade till 1–1 i slutet av den första halvleken, men nästan omgående återtog ryssarna ledningen.

– Det var en lärotik match för oss, att möta Start när det verkligen gäller något. Nu hade dom ledningen hela tiden och fick på så sätt ett lugn i sitt spel medan vi tvingades jaga, säger Esa Määttä.

I andra halvlek gick Start ifrån. Straffmålet efter 42 minuter (3–1) blev tungt för Sirius, som inte orkade resa sig.

– Start var absolut det bästa laget. Det blir ett hårdare spel när man möter ett ryskt lag, något som vi hade snackat om, men vi var ändå inte riktigt beredda på det fysiska spelet, säger Määttä.

Till slut vann Start med 5–2 och är därmed med i kampen om att bli sämst tvåa i gruppen. Man avslutar mot Edsbyn medan Sirius möter Vänersborg, en match som avgör allt. Seger där och Sirius med stor sannolikhet går vidare.

– Nu sätts den mentala styrkan på spel. När vi hade slagit Edsbyn var det nästan så att vi började dansa, men så plöstligt får man stryk, så nu får vi se hur beredda vi är på matchen klockan halv tio i morgon förmiddag, säger Määttä.