Hur ställer motståndarna upp på fasta situationer? Varifrån kommer inläggen som leder till mål? Hur slås straffarna? Vem sköter uppspelen? Varför förlorade vi? Varför vann vi?

Det är några av frågorna som de allsvenska lagen analyserar och tar reda på inför och efter sina matcher med hjälp av olika analysverktyg.

Sirius – liksom i stort sett samtliga elitklubbar – har jobbat med det här i många, många år. Bland annat genom videotjänsten Wyscout som styckar upp matcherna i olika kategorier.

– Jag tror att det här är det absolut viktigaste redskapet för att utveckla det egna spelsättet, men också för att utveckla spelarna individuellt och kollektivt. Sedan måste man praktisera det ute på planen. Att få höra något av en tränare kan vara bra, men att se en bild och få höra det samtidigt förstärker det ännu mer. Att sedan gå ut och träna på det också, det är klart att det då händer saker i ens arbetssätt. Det är jätteviktigt med video- och dataanalys, säger Mirza Jelecak.

Till nästa säsong kommer Sirius att addera ännu ett verktyg – och har ingått avtal med Östersundsföretaget Football Analytics Sweden om tjänsten Playmaker.

En tjänst som bland annat seriekonkurrenterna Östersund och Gif Sundsvall har använt – samt MLS-klubben Colorado Rapids.

– Det här programmet har inga klipp, utan det är bara siffror, som rankning, expected goals och siffror utifrån lag och spelare. Som varifrån deras attacker kommer ifrån exempelvis. Men det är bara siffror, sedan måste man ju titta på det självklart, och då använder vi Wyscout eller något annat som ett komplement. Playmaker har inga matcher, utan det är bara siffror, säger Jelecak och fortsätter:

– Men vi är ändå inte i närheten av flera andra allsvenska klubbar när det gäller det här, men att vi har råd att utöka är bra för det måste vi om vi ska hänga med i utvecklingen. Det vi gör nu kanske inte funkar om tio år, men vi måste hela tiden utveckla oss själva och vårt lag, och då är det här ett bra redskap.

Vilka är bäst på video- och dataanalys i Sverige, enligt dig?

– Det är svårt att säga eftersom jag inte har insyn i alla klubbar, utan egentligen bara i en. Det enda sättet att mäta det här är väl egentligen resultaten och vad lagen gör prestationsmässigt, men Östersund verkar leda det här just nu i alla fall. De är ganska heta och duktiga på det här. Det går att göra saker med mindre pengar om man jobbar extremt hårt och ser till att ha ett koncept som är vägvinnande och som man tror på.

Efter årsskiftet kommer allt mer ansvar att läggas på just Mirza Jelecak när det handlar om data- och videoanalys i Sirius. De mer meriterade tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf kommer primärt att fokuserar på annat.

– Jag kommer att vara mer involverad i analys, det stämmer. Både vad gäller våra matcher och att koppla det till objektiv fakta individuellt och kollektivt. Men det här är också ett bra redskap för oss att använda för att scouta nya spelare, säger Jelecak.