På fredag samlas ett 70-tal personer i Uppsala och merparten av dem är spelare från bandylagen 1968 och fotbollslaget samma år.

– Vi tyckte att det skulle vara kul att göra något nu när det är 50 år sedan SM-guldet samtidigt som finalen är tillbaka i Uppsala, säger Svante Brinkhagen, som jobbat i Sirius sedan mitten av 1970-talet och som var kassör i fotbollsstyrelsen under 80- och 90-talet samtidigt som nyligen bortgångne Börje Carlsson var ordförande.

1968 var ett gyllene år för Sirius. Satsningen på fotbollslaget slog alla rekord.

Artikelbild

| Allsvenskan nästa! Morgan Hedlund (i nätet!) kan jubla efter ett av de tre målen mot Sandviken på Jernvallen, som säkrade Sirius allsvenska plats.

Det blev ett lyckat kval där den allsvenska platsen säkrades på Jernvallen i Sandviken. Det blev 3–0 till Uppsalalaget och eftersom det blev 1–0 i den första kvalmatchen mot Landskrona så blev den sista matchen betydelselös.

Några av nyckelspelarna i det laget var förstås landslagsspelaren Leif Eriksson, hårdskjutande Morgan Hedlund och taktikern – senare spelande tränaren – Torsten Furukrantz.

Alla tre kommer till festligheterna på fredag.

Bandylaget spelade final mot Örebro på Söderstadion inför 12 877 åskådare. Det blev 4–1. Sedan dess har Sirius nått semifinal tre gånger – mot Broberg på 70-talet, mot Boltic i mitten av 80-talet och mot Edsbyn 2010, då det kom nästan 9 000 för att se laget.

I guldlaget 1968 spelade bland andra Matz-Allan Johansson, Hans Altfberg, Matti Pojhanen, Ulf Fredin och Torbjörn Eriksson. Men där fanns också två tonåringar: Göran Angesten och Lasse Svensson, som spelade huvudroller när juniorlaget vann SM-guld samma år, alltså 1968.

Noterbart är att Angesten, då 18 år, var en ”veteran” i sammanhanget. Han gjorde nämligen allsvensk (högsta serien) debut som 14-åring redan 1964!

De här sju bandyspelarna har anmält sig till jubileumsfesten på fredag, liksom många av deras lagkompisar, eller ska vi säga klubbkompisar. Bland dem Per Hansson, som var med och förde upp Sirius till fotbollsallsvenskan men som också spelade i det bandylag som tog junior-SM-guld. I det laget spelade även Leif ”Pennan” Andersson, som senare under karriären blev mer känd som fotbollsspelare.

Per-Arne Wahlstedt är också mest känd som fotbollsspelare, men även han var med och vann guld med juniorlaget i bandy.

Nu återförenas alla på fredagskvällen.

Festligheterna inleds klockan – och väntas pågå ett tag …

– Det blir väl så länge farbröderna orkar, säger Svante Brinkhagen med ett skratt.