Den förre fotbollsmålvakten i Sirius Jonas Bylund övergår från att vara målvakt i division III-laget Vallentuna till att bli tränare – i Uppsala Fotboll.

– Jag har alltid velat jobba med målvaktsträning när karriären väl skulle vara över. Nu har jag slutat spela fotboll och det här är något jag brinner för och vill utveckla, säger Jonas Bylund, som fick testa på jobbet under förra säsongen.

– Jag hade hand om distriktslaget inom Upplands fotbollförbund förra året och då fick jag blodad tand för det här.

Uppdraget i Uppsala Fotboll är hans första på elitnivå. I elitettanlaget disponerar Bylund namn som Emelie Almesjö, Lina Lundqvist samt ungdomslandslagsmålvakten Lovisa Fock.

– Det är de tre som jag kör med just nu. Vi vill gärna utveckla det här, både klubben och jag, men två pass i veckan plus hemmamatcher är en bra början, både för IK Uppsala och mig. På så vis kan vi känna på varandra. Vi båda vill mer, men det är en ekonomisk fråga också, säger Jonas Bylund.

Jonas Bylund är en riktig ikon i Siriuskretsar med över 150 matcher för klubben på sitt cv. "Bylle" var med och förde upp Sirius i superettan, men fick aldrig chansen på den nivån.

I fjol rundade han av karriären i fotbollstrean med Vallentuna.

– Det är precis så oglamoröst det låter, på alla sätt och vis. Men det är jäkligt kul med fotboll. Nu kände jag dock det var dags att lägga fokus på tränandet.

Hade du varit målvaktstränare i Sirius under förra säsongen hade du kunnat få allsvensk fotboll ...?

– Tro mig, tanken har slagit mig.