Det var den förre Dalkurd- och Siriustränaren Andreas Brännström som satte Brekkan och Dalkurd i kontakt med varandra för några veckor sedan. Och det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Det var nästan läskigt när vi satt första gången. De första fem sakerna som Dalkurd sa är de saker jag har upplevt som jobbigt i Sirius och Uppsala, säger Brekkan.

Vilka fem saker var det?

– Det är ekonomin, att pengar som ska användas till ungdomar också används till ungdomar. Att föreningen tar ett aktivt beslut och både ser och inser att det här är värt att satsa på. Ska vi få ut något i andra ändan så måste man satsa på det. Det är det avgörande, men sedan även sättet att se på det med en A-lagstränare i Dalkurd som kommer att träna ungdomslaget i Uppsala-Kurd, samma syn på trupper där man inte kallar fler spelare än att alla kan spela. Ja ... läskigt lika syn, säger Brekkan.

Brekkan har som sagt ett gediget förflutet i Sirius där han först var spelare, sedan marknadschef och han var dessutom med att starta Sirius akademi en gång i tiden. Nu ska han göra samma resa fast med Dalkurd.

Vad betyder det här för Uppsala enligt dig?

– Dels så finns det ett alternativ till. Elitförebredande verksamhet är tuff om man är i en breddklubb, det finns nästan inga sådana i allsvenskan utan spelarna kommer från akademiverksamheter. Det har blivit så på gott och ont och nu finns det ett till sådant alternativ i staden.

De senaste åren har Brekkan varit öppen med sin kritik mot Sirius och akademin där det framför allt handlat om att mer pengar borde gå till akademin, men även hur den sköts generellt. Bland annat tyckte Brekkan att pengarna från Bengt Ågerup borde satsats mer på akademin än på spelarköp till A-laget.

– Jag har uppfattats som gnällig för att jag är tydlig med vad jag vill, men jag är inte ensam. Det finns ett gäng, ganska många som har bra koll på fotboll här i staden som har liknande uppfattningar. Det kommer nog att märkas när vi drar igång med det här att de kommer hjälpa till. Jag har kanske inte varit den klokaste under de första åren när vi gick dispyt, det ger liksom ingenting. Det är trist att uppfattas som gnällig, men jag ser det mer som att jag vet vad jag vill.

Hur tror du att Siriusgänget kommer reagera?

– Jag vet inte, det finns säkert de som tycker att jag är en svikare. För mig spelar det ingen roll att det står Dalkurd utan hade Gusk kommit med det här förslaget hade jag varit där eller om Sirius sa att "nu öppnar vi upp dörren igen och diskuterar" så hade jag jättegärna gjort det, det har jag sagt massor av gånger. Nu var det Dalkurd och jag tror att det är superbra för alla ungdomar och barn i Uppsala.

Brekkan går in som tf akademichef till en början, men exakt vilken roll han kommer ha i framtiden är inte bestämt.

– Jag vet vad Dalkurd har gjort i Borlänge och det är det som behövs här också, säger Brekkan.