2011 spelade Vaksalas herrar i division VI – och gick upp.

Året efter tog ”Jocke” Mattsson över som huvudtränare på Årsta IP – vilket betydde ännu en brytpunkt.

Sex år senare spelar laget i division III – där nykomlingen slutade femma den här säsongen och ett tag var med i striden om ytterligare ett avancemang med tre omgångar kvar.

– När jag kom in (2012) låg vi botten på division V och nu ligger vi i toppen av division III och ska försöka vara med och fajtas om en plats bland topplagen nästa år, säger Mattsson vars lag eftersträvar en passningsorienterad fotboll med mycket kombinationsspel.

Vad är det som har gjort resan möjlig?

– Det är framförallt att vi har fått behålla spelartruppen år efter år, och spetsat till den med några spelare varje säsong. Alla har varit otroligt träningsvilliga redan från början (tränar fyra pass i veckan), och vi hade en målsättning med det här laget att försöka hålla ihop det och se hur långt det kan gå. Dels med min erfarenhet av fotbollen och dels entusiasmen från spelarna och vara ett positivt gäng som vi har varit. När jag kom in var spelarna väldigt unga, 18–20 år, och var väldigt mottagliga och öppna för nya saker och ville utbilda sig i fotboll ännu mer.

Nu ska som sagt nästa steg tas. Är det tänkt.

– Fotbollsmässigt är vi redo att ta nästa steg för att försöka närma oss division II. Sedan har vi fixat till allt runtomkring, som det organisatoriska som behövs. Som omklädningsrum, plantider, kläder, tvätt, bussresor och mat till bortamatcher. Sådana praktiska saker finns för att göra resan möjlig. Det ekonomiska runt omkring har blivit bättre. Hela föreningen och organisationen har blivit bättre, och det är det som har gjort att vi har fått möjlighet att gå vidare. För det går inte att bara ha ett lag som vill något, hela föreningen måste vara med på det. Och det känner jag att vi har, fortsätter Mattsson som under spelarkarriären har tillhört både Sirius och Öster (superettan och allsvenskan) samt Sirius som tränare.

På sikt kan det bli ännu högre än division II för Vaksala.

– Vaksala är en stor och stabil förening, det måste jag börja med att säga. Det finns bra och många ungdomslag. Det finns ett U15-, ett U16-, ett U17- och ett U19-lag. Samt a-lag och b-lag. Så grundförutsättningar för att nå högre finns. Och vi är väl den föreningen som har det bäst på det sättet, och har alla stegen. Det gör väl att vi är den klubben i Uppsala som är den som ska gå bakom Sirius. Om jag får tala för mig så vill jag gärna gå ytterligare ett steg om vi klarar av att gå upp till division II. Det tycker jag att Uppsala ska ha, och Vaksala är den föreningen som har bäst förutsättningar för det, säger Johan ”Jocke” Mattsson som till vardags jobbar som idrottslärare i Storvreta.

Hur ser du på konkurrensen från Gusk?

– Jag tycker att det ska finnas plats för ett division I-lag i Uppsala till och med. Det ska finnas ett i division I och ett division II och sedan en hel drös i division II. Jag tycker att det måste finnas bättre lag i Uppsala än vad det gör i dag. Det för dåligt att ha Sirius i allsvenskan och att sedan närmaste lag är i division II för en stad som Uppsala.

Framöver väntas ett par ”spetspelare” värvas in. Men det där med spets betyder i Vaksalas fall inte äldre spelare med meriter från högre serier.

– Vi värvar i stort sett bara yngre spelare som vi vet har en potential att utvecklas och gillar att träna. Vi värvar inte in gamla spelare som har gjort sitt, utan vi vill ha unga och hungriga spelare som vill träna fyra gånger i veckan. Sedan kanske de inte är som bäst när vi värvar dem, men de kommer att bli bäst på sikt, säger Mattsson.

Liksom många andra tränare är ”Jocke” Mattsson irriterad över regeländringen nästa säsong som innebär att det blir fria byten i division II och division III när det gäller herrserierna. Trots att han har erfarenheter av det i fyran och femman.

– Det är katastrof. Man kan slänga in folk på hörnor, så rent taktiskt kan man byta ut två mittbackar och sätta in två forwards och sedan kan man byta tillbaka. Man kan utnyttja det där hur som helst. Gör man mål så kan man byta tillbaka. Det kunde man inte göra i år. Då kunde vi utnyttja om de hade tre forwards på planen. Nu kan de bara byta tillbaka. Så det blir en helt annan typ av fotboll. Konditionsmässigt behöver man heller inte vara lika stark eftersom man byta när man blir trött och komma in igen. Nu kan det bli så att inte det bästa laget går upp, säger tränaren.