Efter sin långa och framgångsrika spelarkarriär så var Pierre Roos assisterande tränare i Sirius säsongen 2014/2015. Efter det har han jobbat som sportansvarig på ungdomssidan och ansvarat för bandygymnasiet fram till i somras. Nu står det klart att Roos blir ny förbundskapten för Schweiz som han ska leda vid B-VM i Sverige i januari.

– Jag var och gjorde ett jobb för det internationella bandyförbundet i Rättvik där B-nationerna var representerade. Då fick jag frågan och efter det har vi haft lite mejlkontakt. Det är en rolig grej och vi kör efter de förutsättningar vi har, säger Roos.

Som bekant är inte Schweiz någon större bandynation. Nationen kommer faktiskt att göra sin första landskamp någonsin i premiären av B-VM.

– Det är pang på rödbetan. Jag ska åka ner nu i början av januari och ha ett veckolångt läger. Vi kommer att köra på och träna så jag kan lära känna spelarna. Vi kommer också ha en massa teori och det ska bli jätteroligt, ett äventyr, säger Roos.

Vad har du fått för direktiv från förbundet?

– De vill att jag ska driva igenom det jag tror på inom bandyn. Det gäller att hitta ett sätt där och jag har talat om hur jag tycker att de bör göra och det nappade förbundet på. För oss kommer det inte bara handla om att spela matcher utan vi kommer att titta på mycket bandy också. De är nybörjare och det kan bara bli bättre.

Laget utgörs främst från gamla hockeyspelare.

– Det man ser är att de är duktiga på skridskorna. Det är roligt att de brinner för det här och vi får ta det för vad det är. Sedan får vi se vad som händer efter VM, vi har pratat lite om en fortsättning.

Så du kan fortsätta som förbundskapten även efter?

– Vi har pratat lite om det och det är intressant. Nu har vi en och en halv månad som blir ganska intensiv och sedan får vi se, säger Roos.

Bandy-VM spelas i Vänersborg med start den 27 januari. I Schweiz grupp ingår Estland, Kanada, Tjeckien, Ukraina och Ungern.

– Alla vill så klart vinna, men för oss handlar det om att skapa en identitet.