Ungefär 150 personer från företag och föreningar samlades i IFU Arena för ett seminarium under temat ”Min väg till framgång – att som kvinna nå toppen”.

– Det här är ett event som ska inspirera och ta fram idéer för att öka resurser och förbättra förutsättningarna för kvinnliga idrottare, säger Agnes Nordström, till vardags i Uppsala Basket.

Nordström var inbjuden som så kallad inspiratör vilket innebär att hon höll ett tal. Basketspelaren har en lång karriär bakom sig där hon representerat klubbar som till exempel 08 Stockholm och Udominate. Hon har representerat landslaget vid flertalet tillfällen och här berättar hon om sina erfarenheter.

Artikelbild

| Agnes Nordström under en match i Basketligan mellan Uppsala och AIK i Rosendalshallen.

– Jag pratade om min karriär, det jag lärt mig och om att vara en kvinnlig idrottare med allt vad det innebär.

Bland annat berättade Nordström om ett minne som etsat sig fast. När hon var proffs i Spanien ådrog hon sig en knäskada. I samband med en träning överhörde hon en dialog mellan tränaren och lagläkaren.

– Min tränare konstaterade att: "Hon överdriver nog för att hon är en kvinna". Just den typen av kommentarer har man fått höra i andra sammanhang också. "Ska ni inte tänka på att ha lite tajtare matchdräkter så kanske fler kommer och tittar" är ett annat exempel. Det där har man lärt sig under åren att att filtrera bort men många kvinnor har nog blivit utsatta för det vilket är enormt tråkigt. Det hör ju inte till idrotten och har inget med prestationer att göra.

När Nordström kom hem till Sverige efter utlandsäventyret undersöktes knäskadan närmare.

– Den visade att knäet var trasigt och att jag var tvungen att operera. Men tränarens dialog om mitt knä och det faktum att de inte tog det på allvar just för att jag är kvinna har etsat sig kvar. Det handlar ändå om en proffsklubb i den högsta divisionen i Spanien. Det har jag tagit med mig som motivation för att motbevisa dem. Samtidigt är det hemskt att kvinnor ska behöva motbevisa andra av den typen av anledningar.

Nordström efterlyser även en jämnare idrottsvärld rent ekonomiskt.

– Sponsorer går in med stora summor till herridrotten samtidigt som man inte går in med någonting alls till motsvarande damförening. Det resulterar i att inte alls lika många kvinnor kan försörja sig på sin idrott och ha samma chanser att satsa helhjärtat för att man måste jobba och hitta andra vägar att försörja sig på. Betydligt fler män kan redan i tidig ålder tjäna pengar på det man gör medans många tjejer spelar helt gratis fast man lägger ned exakt samma tid.

Hur ser det ut i Uppsala?

– Budgetarna är betydligt mycket högre på herrsidan. I Uppsala Basket spelar vi i högsta serien och vi har en spelare som är heltidsanställd. Resten får knappt någonting överhuvudtaget. Då kan man jämföra med herrlaget som har betydligt många fler spelare som är heltidsavlönade. Så är det ju inte bara i Uppsala utan i hela Sverige.

Vad behöver ske för att få till en förbättring?

– Jag tror att herr- och damföreningar måste samarbeta gentemot sponsorer. Man måste jobba med jämställdhetsprojekt och ta fram en plan för hur man vill arbeta med den här typen av frågor.

Skulle du säga att det här är en fråga du brinner för?

– Verkligen. Jag har spelat i seniorlandslaget och vi har producerat fantastiska resultat. Ändå har man känt skillnad i hur det uppmärksammas i media och vilka ringar på vattnet det har gett kontra hur det har sett ut på herrsidan. Jag har extremt många exempel där man har fått kämpa med det här och det är något som påverkar kvinnors motivation.

pontus.stark@unt.se