Tjejer löper större risk för skadan

Fotboll är den sport som drabbas överlägset mest av korsbandsskador. Och för unga tjejer är risken förhållandevis stor att drabbas igen.

Återfall. Haric Radetinac slet av korsbandet igen kort efter återkomsten.

Återfall. Haric Radetinac slet av korsbandet igen kort efter återkomsten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skador2016-07-14 05:00

Sirius har under säsongen drabbats av två korsbandsskador då både Andreas ”Ante” Eriksson och Märta Säfström fick sina säsonger förstörda. Just fotbollsspelare är extra utsatta för den typen av allvarliga knäskador. Enligt svenska korsbands­registret, som för statistik på korsbandsskador, drabbas fotbollsspelare nästan tre gånger så ofta som alpin­åkare som är de som drabbas näst mest.

– Korsbandsskador är absolut knutet till idrott där fotboll är den absolut största idrotten, säger Anders Stålman, överläkare som arbetar med korsbandsskador vid ­Sophiahemmet i Stockholm.

Anledningen till skadan är oftast att spelaren i fråga fastnar med ena benet samtidigt som det sker en rotation i knäet.

– Det kan handla om en snabb riktningsförändring där foten sitter kvar i ett olyckligt läge. Underbenet vrids lätt inåt framåt och då ryker korsbandet, vanligtvis handlar det inte om något yttre våld, säger Stålman som bland annat opererat Hammarbys Helén Eke.

Hur allvarlig är en ­korsbandsskada?

– Det är en allvarlig knäskada med rehabilitering upp till ett år. I snitt tar det runt åtta, nio månader i alla fall och det är dessutom en stor risk att man får följdskador eller att man drar korsbandet igen.

Extra stor risk löper just unga tjejer.

– Vi opererar visserligen knäet, men patienten fortsätter med samma riskbeteende efteråt. Tittar vi på unga tjejer så är risken för nya korsbandsskador 20 procent.

Är skadan vanligare hos tjejer?

– Tjejer löper en större risk att skada sig, mellan tre till åtta gånger större än killar och det beror på många olika faktorer.

Konstgräs jämfört med naturgräs?

– Troligen spelar det ingen roll. Det finns inga belägg mot konstgräs utan med det modernaste konstgräset är det snarare tvärtom, att det minskar skaderisken.

Att komma tillbaka för tidigt är en stor risk. Spelare som Ante Björkebaum och Haris Radetinac har båda drabbats av nya korsbandsskador kort efter respektive comeback.

– Väntar man några månader extra så minskar riskerna betydligt och vi brukar ofta försöka att hålla tillbaka patienterna. Det har visat sig i studier att det nya korsband som vi bygger upp med en hamstringsena bryts ned av kroppen och sedan byggs upp igen. Det är en långsam process som kan pågå i upp till två år.

Chanserna att ta sig tillbaka helt är dock goda.

– Uefa gjorde en rapport som visade att samtliga spelare som spelat på den yttersta elitnivån, vi pratar om Champions League, och skadat korsbandet kom tillbaka hundra procent. Går man lägre ned mot division II så är den siffran lägre, men det handlar om motivation och hur den medicinska servicen runt om ser ut. Runt 80 procent kommer ändå tillbaka helt, säger Anders Stålman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!