På lördag spelar Uppsala HK:s damlag seriefinal i division II mot hittills obesegrade tabellettan Alfta. En poäng skiljer lagen åt och det segrande laget tar kommandot om kvalificering till division I. Några som hoppas på Uppsala HK är – Märstaklubben Skånela.

– Vi lever för handboll och vill att den ska utvecklas i Uppland. Regionens bredd har blivit större, men spetsen sämre än för 10–15 år sedan. Därför vore det bara positivt om Uppsala tog steget upp, både för oss och sporten i stort i Uppland, säger Fredrik Söderberg, huvudtränare i Skånelas damlag.

För några år sedan spelade Skånela i högsta serien (SHE) och prenumererade på slutspelsplatser. Numera är de i allsvenskan och ligger i mitten av tabellen med fyra omgångar kvar.

– Uppsala är en stor förening med många ungdomslag. Både som lag och stad har de förutsättningar för att spela i minst allsvenskan, men de kämpar mot betydligt större sporter än vad vi i Märsta gör där handboll är den enskilt stora idrotten, säger Fredrik Söderberg.

Efter att ha åkt ur division I förra säsongen spelar Uppsalas herrlag i division II och i helgen väntar en viktig match mot Swithiod för att undvika ytterligare kval nedåt i divisionerna. Efter 17 omgångar står laget på 18 inspelade poäng och har fyra poäng – och en match mindre spelad – till godo på Swithiod och Sundsvall på de negativa kvalplatserna.

Jimmy Karlsson, huvudtränare i Skåenlas herrlag, önskar att Uppsala var ett strå vassare.

– För oss är det extremt viktigt att handbollen i Uppland mår bra och ju högre upp de närliggande lagen spelar desto bättre. Det vore spännande och kul om Uppsala går upp och jag ser inte det som någon konkurrenssituation utan att vi kan stärka varandra, säger Jimmy Karlsson.

Jimmy Karlsson spelade själv när Skånela senast var uppe i handbollsligan säsongen 2012/13 och är nu som huvudtränare på väg att leda laget till kval till högsta serien när det återstår fem omgångar av grundserien. Dessutom är föreningens utvecklingslag HF SIF före både Enköping och Uppsala HK i seriesystemet och slåss i toppen av division I som nykomlingar.

– Uppsala har en väldigt bred ungdomsverksamhet och utbildar spelare som kan ta sig till flera klubbars a-lag. För mig som tränare är det viktigt att spelare kan stanna i sin hemmiljö så länge som möjligt och vi vill helst att Uppsala ska stärka sitt a-lag. Men vill spelare söka sig till en högre nivå är det bra att alternativ finns, säger Jimmy Karlsson.

2019 och 2020 avgörs finalspelet i ungdoms-SM i Uppsala och IFU Arena, något som arrangörerna hoppas ska utveckla den regionala handbollen.

– Det ska bli jätteroligt med ungdoms-SM i Uppsala och förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet med ökat intresse och engagemang. Det är tuff konkurrens med andra sporter, men USM är ett stort evenemang som kanske kan ge ett uppsving, säger Jimmy Karlsson.

Hur mår handbollen i Uppland?

– Det går lite i cykler, just nu mår handbollen helt okej men det var bättre för några år sedan då vi och Rimbo spelade i högsta serien medan Uppsala och Enköping var i division 1. Det vore kul om till exempel Uppsala gick upp igen, steget därifrån till högre nivå är betydligt mindre än från division II eller III och det skulle hjälpa elithandbollen i regionen.